Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

duurzaam en gezond voedsel Hydroponics

Het woord hydroponics komt uit het Latijn en betekent ‘werken met water’. Simpel gezegd: het is de kunst van het kweken van planten zonder aarde.

Bij hydroponics denken de meeste mensen aan het kweken van planten waarbij de wortels direct in gewoon water groeien zonder groeimedium. Dat is natuurlijk niet helemaal correct. Je moet aan het water wel de nodige voedingstoffen toevoegen. Alleen water is niet voldoende. Maar deze werkwijze is ook slechts een van de vele vormen van hydrocultuur en staat bekend als NFT (nutriënten filmtechniek). Er zijn verschillende varianten van NFT overal ter de wereld te vinden en het wordt steeds meer een populaire methode van hydrocultuur (zoals NFT, Drip System, Ebb & Flow, Aero-hydroponics). Het is misschien wel de meest noodzakelijke vorm voor veel landen met waterproblemen. Wat de meeste mensen zich niet realiseren is dat er talloze methoden en variaties van hydrocultuur bestaan en dat er daardoor ook veel misverstanden zijn.

Ons doel
De toegenomen belangstelling voor hydroponics in de afgelopen dertig jaar heeft de marktvraag en daarmee de beschikbaarheid van kleinschalige hydroponic-units gecreëerd. Helaas is deze ontwikkeling in Nederland nog niet echt van de grond gekomen. Er zijn wel enkele grootschalige industriële teeltbedrijven en de techniek van hydroponics is er ook wel, o.a. bij cannabisteelt, maar de toepassing en de problemen bij het telen van bijvoorbeeld groenten middels kleinschalige hydroponic-systemen zijn er niet. Je kunt ze op een hand tellen en zijn vaak solistisch, in de hoop dat ze van water goud kunnen maken. Dat mislukt toch. De belangrijkste reden hiervoor is dat de prijs van groenten in Nederland relatief veel te laag is, waardoor het productieproces goedkoop moet zijn en super efficiënt. Bij de cannabisteelt is het duidelijk. Het is zeer rendabel om cannabis zo te telen. Tussen deze twee markten ontstaat toch langzaam de vraag naar andere toepassingen van hydroponics. Een duurzamere en een kleinschalige gezonde groenteteelt.

Bij Hydroponics Nederland zijn wij van mening dat als de verstedelijking blijft toenemen iedereen zich bewust moet zijn dat duurzame oplossingen voor het behouden van voedselbronnen noodzakelijk wordt. Hydroponics is een belangrijke technologische oplossing die tegenwoordig beschikbaar is en het mogelijk maakt dat mensen zelf hun voedsel verbouwen. Mensen zijn zich steeds meer bewust dat gezonde voeding de basis is van gezondheid. Hydroponicsteelt is in principe een gezonde groenteteelt, hoewel het wetenschappelijk gezien is blijven steken bij het onderzoek van slateelt en tomaten. Wat wij willen is het toegankelijk maken van gezonde en verse producten voor een grote groep eindgebruikers. Daarom is het doel van het centrum het aanbieden van gezonde en verse gewassen die gezondheid bevorderende eigenschappen hebben. Bewust leven en bewust eten is eigenlijk een levenslange reis over hoe we het best ons lichaam, hart en geest kunnen voeden, zodat het gezond kan groeien en bloeien. Bovendien hebben de keuzes die we vandaag maken een impact op de toekomst van onze kinderen.

Daarom zijn er 10 belangrijke aandachtsgebieden die we binnen de hydrocultuur en dit project centraal willen stellen: De meest urgente staat bovenaan.

 1. Biologische voedingstoffen
 2. Energiebesparing & klimaat neutraal
 3. Geen afval
 4. Lokaal & schoon vervoer
 5. Hergebruik
 6. Behoud van het water
 7. Gezond voedsel
  De kern van Hydroponics Nederland is om vanuit gezonde teelt gezonde versproducten te promoten, door:
  telen van gezondheidsbevorderende gewassen in een hydroponics-systeem;
  voorlichting geven over gezonde groenten en kruiden;
  onderzoek inzetten om de gezondheid van de geteelde gewassen aan te tonen.
  Circulaire hydroponics


Downloads

Milieu en duurzaamheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 27-11-2018

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Een aantal doelstelling uitwerken met behulp van deskundige op dat specifiek gebied