Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Keten van Eten
Stal van de toekomst is klaar!

{{ activeItem }}

Stal van de toekomst is klaar!

Onderdeel van:

Onderdeel van:

DE BOER VAN DE TOEKOMST

Herman Kleinjan is dierenarts en boer. Met zijn partner runt hij melkveehouderij en zorgboerderij ‘Crumelhaeve’ in het Twentse Baarle. De stal van zijn melkveehouderij belichaamt ‘de Stal van de Toekomst’. Dat wil zeggen, de integratie van technologie en constant progressief zoeken naar betere en duurzamere oplossingen. Wat betekent dat voor het beroep van de boer zelf?

De melkveehouderij van Herman Kleinjan, ooit onder leiding van zijn vader, is een vooruitstrevend bedrijf met een moderne stal. Technologie als hals- en pootbanden, ademanalyse, en GPS-tracking wordt ingezet om dierenwelzijn te verbeteren, en ziekte in koeien te voorkomen in plaats van te genezen met medicatie. Dat heeft weer invloed op duurzaamheid. Daarnaast was zijn boerderij de eerste in het land met een nieuw ventilatiesysteem dat lucht van buiten gebruikt om de luchtkwaliteit in de stal te verhogen en de koeien koel te houden.

Met al deze technieken wordt data verzameld, niet alleen over vitale functies van de koe, maar ook bijvoorbeeld loopgedrag. Wanneer er op een dag data afwijkt kan de boer er vroeg bij zijn om te kijken wat er aan de hand is; voor de koe ziek wordt en medicijnen nodig heeft. Zo is het dierenwelzijn beter omdat de koe minder ziek is, is het duurzaam omdat er geen medicijnen in eten of milieu terecht, en komt de melkproductie minder stil te liggen. Daar profiteert de boer zelf van.

Maar deze manier van werken, met technologie en data, is in traditionele zin niet de eerste associatie bij het beroep van melkveehouder of beroep. Er zijn nog steeds koeien waar een band mee wordt opgebouwd en er wordt nog steeds bij dag en dauw opgestaan, maar er wordt steeds meer machinaal en technologisch gewerkt. Die ontwikkelingen zijn leidend in het werk van de boer van de toekomst. Voor traditiegetrouwe boeren is het nog wel eens lastig om die veranderingen meteen te omarmen en te accepteren.

Herman is naast melkveehouder ook dierenarts bij Dierenkliniek Den Ham. “Vanuit mijn rol als dierenarts adviseer ik melkveehouders om ook op deze manier naar hun stal te kijken. Er zijn wel boeren bij die daar weinig van moeten hebben. Maar we moeten naar de toekomst kijken. Als technologie kan betekenen dat dierenwelzijn, duurzaamheid, en uiteindelijk melkproductie verbeterd wordt, is dat toch alleen maar goed?”

Want de ontwikkeling van ‘de Stal van de Toekomst’ heeft baat bij de participatie van zoveel mogelijk boeren. Hoe meer data er met de verschillende technologie verzameld wordt, hoe effectiever er naar oplossingen gekeken kan worden. Daarnaast zijn boeren die al jaren zonder deze technologie hun werk doen misschien wel wat terughoudend om nieuwe ontwikkelingen te omarmen, maar zijn zij juist een vruchtbare bron van kennis en ervaring.

Herman spreekt deze wens ook tegen zijn collega-boeren uit: “Heb je ideeën voor hoe het beter kan in de stal? Ga dan op zoek naar partijen die het samen met jou willen oppakken, zodat jouw idee verder ontwikkelt tot een creatieve oplossing voor bekende problemen. Als we er op deze manier open naar kijken, kunnen we elkaar helpen en er uiteindelijk met z’n allen van profiteren.”Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 26-11-2018