Start initiatief

Week van Respect Commissaris voor de klas

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wat doet een commissaris van de Koning nou precies de hele dag? Komt ‘ie veel bij de koning over de vloer? En worden de prinsesjes zwaar bewaakt? Is de commissaris vaak bij Prinsjesdag aanwezig, en bij de troonrede? Mag ie dan ook wat zeggen? Andries Heidema werd serieus aan de tand gevoeld, door de leerlingen van basisschool De Brug in Zwolle. Hij was op bezoek in groep acht, voor een gastles, in het kader van de Week van Respect.

Want daar ging het uiteindelijk over, nadat de eerste nieuwsgierigheid was geluwd. Over respect voor de ander, en wat dat eigenlijk is. Zijdelings ging het natuurlijk ook over ‘wat doet een provincie’, de bestuurslaag tussen gemeenteraad en parlement. Daar viel nog wel het een en ander over uit te leggen, want dat de provincie over de natuur, de wegen en het water gaat, weet lang niet iedereen. Of dat een commissaris eigenlijk net zoiets als een burgemeester is, maar dan anders. ‘Iedereen beslist op zijn eigen niveau’.

Respect begint volgens Andries Heidema bij je ergens thuis voelen. ‘Wanneer voel jij je ergens thuis?’ Volgens Senna (12) is dat als je je ergens lekker voelt en op je gemak, en als de mensen gewoon aardig tegen je doen, en niet pesten. Volgens Jos is het voor de televisie, als je Formule 1 races kijkt. Maar wat is dan respect, wanneer heb je het voor elkaar en krijg je respect automatisch –of moet je er iets extra’s voor doen? Best lastige vragen. ‘Respect heb je voor de ander om wat ‘ie is. Ook als de ander net iets anders is dan jij, ook al heeft ie andere tanden of een andere kleur. Ook als de ander niet perse je vriendje is, kun je hem of haar waarderen en respecteren om wat hij of zij is.’ vond de commissaris.

Hij lardeerde zijn verhaal met voorbeelden van mensen die het slecht getroffen hadden in het leven, en daardoor in de goot belanden. Maar die door waardering en respect, een kopje koffie en een vriendelijk woord toch weer het gevoel kregen van ‘erbij te horen’. Het werd een vrolijke discussie, waarbij de klas volop in beweging was. Want het is niet makkelijk om een uur lang stil te zitten en diep na te denken. Dan wil je ook wel eens weer ‘de eagle’ doen; met z’n allen fladderen met de armen, vooral wanneer de commissaris nét heeft bekend fan van Go Ahead te zijn, en helaas niet van PEC Zwolle.

Is iedereen op de wereld gelijk? En moet je je nou niet of wel met de ander bemoeien? Dat is een lastige stelling. ‘Je moet je wel met de ander bemoeien, als dat nodig is, maar niet altijd, want dan kun je ook een bemoeial zijn en in de problemen raken. Je kunt er ook oorlog van krijgen, van bemoeien’ zo merkte Fernando zeer filosofisch op. Een handtekening, van de commissaris, dat wilde iedereen wel. En dan toch nog weer een paar moeilijke uitsmijters voor Andries Heidema:
‘Heb jij ook Playstation 4?’ en…
‘Kun je de volgende keer met de koningin komen?’Downloads

Sociale ontmoeting en sport
Laatst bewerkt op: 10-11-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 11-12-2019 23:28

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief