Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Cultuurcongres Overijssel 2018 Sprekers en workshops

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Met het thema ‘grenzen’ kun je alle kanten op. In (interactieve) lezingen en workshops gaan specialisten in op een deelgebied.

Beer Boneschansker - Lezing 'Inclusiviteit'
Beer Boneschansker is artistiek leider bij 5D, een stichting die zich inzet voor een betere positie van mensen met een handicap in de podiumkunsten. 5D maakt voorstellingen en theatrale installaties, biedt jongeren met een handicap leerwerkplekken en adviseert theaters en festivals over toegankelijkheid. Tijdens het Cultuurcongres vertelt Beer over hoe cultuur de beste manier is om tot inclusie te komen. Hij schetst de huidige problematiek en het ontbreken van mensen met een handicap in de podiumkunsten. Hij geeft tips over hoe je er voor kunt zorgen dat cultuurorganisaties volwaardig werk creëren voor mensen met een handicap.
Space Cowboys (beneden) | 10.45-11.45 uur | max. 40 deelnemers

Maya Lievegoed - Lezing & workshops ‘Op zoek naar niet-herkende kennis’
Maya Lievegoed (die eerder presenteerde bij TEDx en NRClive) is hoofd van HUMINT Solutions Europe. Een bedrijf dat volgens een bepaalde methode (TINO) kennis verzamelt bij personen bij wie je die kennis niet verwacht. In onze maatschappij zijn we van nature gefocust op deskundigen. Maar waar zit nog meer expertise ‘verstopt’? De schoonmaker kan van alles weten over de beveiliging binnen een bedrijf, zonder dat hij en zijn baas dit beseffen. Het vinden en benutten van deze ‘niet-herkende kennis’ is de kern van Maya’s werk.
In de interactieve vervolgsessie (alleen te bezoeken als je ook bij de lezing was) daagt Maya je uit om zelf op zoek te gaan naar niet-herkende kennis.
Lezing: Kunstenlab | 11.50-12.15 uur | max. 80 bezoekers
Workshops: Space Cowboys (beneden) | 12.45-13.30 uur + 14.00-14.45 uur | max. 25 deelnemers (haal bij Maya's lezing een sticker-ticket)

Yulia Dudnik – Workshop ‘Interculturele gevoeligheid’
De in Moskou geboren, van Franse en Oekraïense roots voorziene en 16 jaar geleden naar Nederland verhuisde Yulia Dudnik is – kunnen we wel stellen– ervaringsdeskundige interculturele communicatie. Yulia volgde het conservatorium in Enschede en geeft vandaag de dag niet alleen pianoles, maar doceert ook ‘Intercultural sensitivity’ aan Saxion Hogeschool. Tijdens het Cultuurcongres geeft ze 2x een workshop aan een kleine groep. Je wordt getest op je kennis van culturele gevoeligheden, hoort het een en ander over de theorie en gaat aan de slag. Heel geschikt voor iedereen die internationaal gaat werken of een breder publiek wil bereiken!
Space Cowboys (boven) | 10.45-12.00 uur + 13.30-14.45 uur | max. 10 deelnemers (haal bij aankomst je sticker-ticket)

Omdenkclinic
Je persoonlijke grenzen over? Leer omdenken! Omdenken is denken in termen van mogelijkheden in plaats van problemen. Het is een manier van denken waarbij je kijkt naar de werkelijkheid zoals die is, en wat je daar mee zou kunnen. Tijdens een korte clinic van 40 minuten maak je kennis met het verschil tussen ja-maar-denken en ja-en-denken. Op humoristische wijze en in een wervelend tempo wordt onweerlegbaar duidelijk dat ja-en denken en omdenken nog knap lastig is. Op de één of andere manier kleuren we toch het liefst binnen de lijntjes. De clinic wordt gegeven door Pepijn Lagerwey en Joop Bonekamp.
Kunstenlab | 13.50-14.30 uur | max. 50 deelnemers (haal bij aankomst je sticker-ticket)

Expeditie Havenkwartier
Ben je nieuwsgierig naar wat het Havenkwartier allemaal te bieden heeft? Spannende plekken bezoeken waar je anders niet komt? Ga samen met lokale gids Marije van der Sande op expeditie en dompel je onder in verleden, heden en toekomst van het Havenkwartier! Je krijgt een kijkje in de keuken van een gebied vol zelfbouwers, grensverleggende creatieven en makers die de cross-overs niet schuwen. Theatermaker Marije van der Sande is speler, oprichter en maker van het internationaal bekende TAMTAM objektentheater. De excursie wordt 3x gegeven en duurt een uur. Start en einde bij Fooddock.
Start voor DOK H2O | 10.45-11.45 uur + 12.15-13.15 uur + 13.45-14.45 uur | max. 20 deelnemersDownloads

Energie Sociale ontmoeting en sport Kunst en Cultuur Evenementen
Laatst bewerkt op: 07-11-2018