Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Renée Hirs (24) uit Oldenzaal speelt saxofoon en zingt in twee bigbands Swingende muziekfamilie weet van geen stoppen

Lovers

In groep 1 zat ze thuis al achter de piano en op de basisschool leerde ze dwarsfluit spelen. Vanaf de middelbare school ontstond de liefde voor de saxofoon en sinds een paar jaar zingt Renée Hirs (24) er ook nog bij. Ze speelt en zingt nu in twee bigbands. Haar muzikaliteit heeft ze niet van een vreemde, want Renée komt uit een enorm muzikale familie uit Oldenzaal.

“Mijn oom richtte bijna veertig jaar geleden in mijn geboortestad Oldenzaal Het Stroat Ensemble op, een feest-bigband. Mijn ouders spelen vanaf het begin bij dit Ensemble; mijn moeder de trombone en mijn vader de trompet. Als baby en kind gingen mijn drie zussen en ik vaak mee naar optredens en op reisjes met ‘Het Stroat’. Muziek is ons dus echt met de paplepel ingegeven. Al mijn zussen spelen dan ook een instrument, van piano en saxofoon tot trompet en dwarsfluit. En inmiddels spelen we alle vier bij het Ensemble, samen met mijn ouders, oom en tante.”

De Hirs Sisters

“Een optreden met het Stroat Ensemble is dus een familie-uitje, maar de groep is nog veel groter. We gaan altijd met een man of dertig in onze speciale tourbus op pad en spelen meestal onversterkte instrumentale bigbandmuziek op straat. Als we op een podium staan, zing ik samen met twee van mijn zussen. Mijn favoriete nummer is de Stars on 45-medley van de Andrew Sisters. Het is best een lastig driestemmig nummer, dus als we het goed uitvoeren, geeft dat een grote voldoening!”

Muziekstad Groningen

“Muziek speelt een grote rol in mijn leven. Ik kom wekelijks terug naar Oldenzaal voor de repetitie met Het Stroat. Ook treden we regelmatig op in De Bombazijn, de stadsbrouwerij die mede door mijn oom is opgericht. Dat is een van mijn favoriete plekken om te spelen! Maar ik woon en studeer in Groningen, een stad met veel leuke kroegjes en clubs waar vaak muziek wordt gemaakt. Zo ben ik regelmatig te vinden in jazzcafé De Smederij, in muziekcafé Buckshot en in Le Petit Theatre voor een leuk optreden. Ook worden er regelmatig muzikale projecten georganiseerd waar ik bij betrokken ben. Het is een vrij klein wereldje, dus als amateurmuzikant ken ik veel muzikanten en betrokkenen. Dat maakt het extra leuk.”

Van 27 september t/m 6 oktober 2018 vindt in Oldenzaal voor de tweede keer CulTuurlijk plaats, een week waarin alles draait om de amateurkunst. Kijk hier voor het hele programma.Downloads

Energie Kunst en Cultuur JIJ Vertelt
Laatst bewerkt op: 12-09-2018

Commentaar lijst

Lilo 12-09-2018 17:6

Wat leuk om te lezen! Renée Hirs klinkt heel inspirerend, knap dat ze op zo'n jonge leeftijd al zoveel doet binnen de muziekwereld. Opkomend talent! P.S. er gaat niks boven twentenaren! :-