Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Vredenburg Installatietechniek Harm Vredenburg

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Harm Vredenburg: 'Sociale innovatie betekent het beste uit mensen halen, gezamenlijk nieuwe kansen creëren en structurele vernieuwingen in werkprocessen en arbeidsrelaties realiseren.’

Waarom en/of sinds wanneer pas je Sociale Innovatie in je bedrijf toe?

Tja, sociale innovatie wat is daarvan de definitie? Sociale innovatie betekent het beste uit mensen halen, gezamenlijk nieuwe kansen creëren en structurele vernieuwingen in werkprocessen en arbeidsrelaties realiseren. Waarom? Als je hierin verzuimd dan heb je als bedrijf geen toekomst. Sinds wanneer, ik denk dat ik dit al doe sinds de dag dat mijn ooms en mijn vader mij in dienst namen en aan het werk zetten. Aangezien ik dagelijks met de monteurs meeging hoorde je al snel wat er leefde en speelde op de werkvloer en wat de medewerkers belangrijk vonden. Goed gereedschap, goede werkkleding een net salaris etc. Kortom het werd onbewust met de paplepel ingegoten vanaf de 1e dag en het zit gewoon in onze DNA. Vervolgens ben jezelf als eigenaar aan zet en dan ga je er bewust mee aan de slag. Alles draait tenslotte om de mens. We moeten het samen doen.

Wat houdt Sociale innovatie in bij jouw bedrijf, wat doe je anders?

Wat het inhoudt in mijn bedrijf? Luisteren en medewerkers mee laten denken, je kwetsbaar op stellen. Iedereen zijn verantwoording laten nemen. En dan een belangrijk onderdeel structuur aanbrengen. Wat doe je anders, structuur aanbrengen door en in overleg, in scholing en in uitvoering. We werken met een jaaragenda, structureel met teams bij elkaar komen en geïnformeerd worden. Overleg met de personeelsvertegenwoordiging, er komen vaak zaken aan de orde die je anders als leidinggevende niet te horen krijgt, maar die oh zo belangrijk zijn. Het leuke is dat er vaak al iemand heeft nagedacht over het probleem of “de uitdaging” en met een oplossing komt. Of we bedenken samen als team een goede oplossing. Vrijheid en verantwoordelijkheid nemen. Blijven leren en de menselijke norm zijn kernwoorden in onze organisatie en je afspraken nakomen en lukt het een keer niet, dit melden. Het is natuurlijk echt niet alleen hosanna, ik ben zeer kritisch op de overheid. Allerlei onrealistische in beton gegoten regelgeving is bedacht waarbij zoveel mogelijk verantwoordelijkheid bij de werkgever wordt gedumpt. Bv ‘de Wet Werk en Zekerheid,’ is in mijn ogen een ‘bedorven soep.’ Den Haag heeft überhaupt niet in beeld hoe hard er gewerkt moet worden om ook maar 1 euro over te houden en dat familiebedrijven goed zijn voor de helft van het bruto nationaal product, en daarmee de kurk waarop onze economie drijft. Kortom de grootste uitdaging van een ondernemer is hoe kom ik door de jungle van de onzin regelgevingen heen en hoe blijf ik positief en gemotiveerd, zodat je je medewerkers kunt blijven motiveren. Tja, dat is de kunst, sowieso stilstand is achteruitgang.

Wat bereik je ermee, wat is het resultaat?

Als je aan alle randvoorwaarden en basisbehoeftes voldoet en goed bent voor je medewerkers dan volgt de winstgevendheid vanzelf. Denk er wel om, dit is lange termijn en dat is ook de reden dat familiebedrijven de kurk is waarop onze economie drijft. Je hebt een stip op de horizon, waar wil ik naar toe met het bedrijf met mijn medewerkers en hoe gaan we dit doen. Het eindresultaat is een gezond bedrijf met gemotiveerde gezonde medewerkers die hart voor de zaak hebben en hun klanten. ‘Als de menselijke norm regeert, heb je altijd een bedrijf wat rendeert.’ People, Planet, Profit, Prosperity en Pneuma het welzijn van de mens.

Eigenlijk kun je alles in één zin samenvatten; fatsoenlijk ondernemen, ‘gewoon omdat dat zo hoort’.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 26-09-2018