Start initiatief

Professional - Krachtclub voor ondernemend Overijssel Blog Frank Dekkers

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Sociale innovatie: De kunst van loslaten

Ik heb veel respect voor de MKB-ondernemers die ik ken. Door tomeloze inzet, vallen en opstaan, slimme keuzes en passie voor het vak, hebben zij hun bedrijf laten groeien en succes geboekt. Maar hoe bouw je voort op dit succes. Succes uit het verleden is immers geen garantie voor succes in de toekomst. Een nieuwe fase vraagt om een andere leiderschapsstijl, die begint bij het loslaten van ‘oud gedrag’ en ‘ingesleten patronen’.

Als ondernemer of leider van een MKB-bedrijf, merk je vroeg of laat dat de betrokkenheid in de organisatie geen vanzelfsprekendheid is. Jouw ambities zijn niet vanzelf de ambities van je medewerkers. Zij voelen zich niet automatisch verantwoordelijk voor het behalen van de bedrijfsdoelen. In een krappe arbeidsmarkt bestaat zelfs de kans dat je beste mensen vertrekken. De loyaliteit voor de eigen loopbaan is groter dan de loyaliteit voor het bedrijf. Er komt zelfs een moment dat je geïrriteerd raakt over het gedrag van medewerkers. Weet je nog? Dat waren ooit de beste kandidaten voor een functie. Hoog tijd voor sociale innovatie!

De verandering start met het loslaten van het oude gedrag dat gezorgd heeft voor het succes. Hoe lastig is dat! Loslaten van: Voor de troepen uit en er zelf op af. Zelf bepalen wat goed is en hoe hoog de lat wordt gelegd. Loslaten van: Oplossen van zaken, omdat je het zelf beter kunt. En keuzes maken op basis van jouw ideeën. Een nieuwe fase waarbij je niet langer de bepalende succesfactor bent, maar waarbij jouw mensen het succes bepalen.

Als ondernemer of leider zorg je voor de voorwaarden voor succes door ruimte te geven en vooral niet zelf te doen. Ruimte voor medewerkers om hun ideeën te benutten over de kansen in de markt. Ruimte om mee te denken over en invloed te hebben op de doelen, de strategie en verbeteringen in de organisatie. Ruimte om verantwoordelijkheid te nemen en (dus ook) fouten te maken.

Loslaten van het oude (ooit succesvolle) gedrag vormt het begin voor sociale innovatie.Downloads

Laatst bewerkt op: 24-07-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 24-04-2019 3:51

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief