Start initiatief

Positieve gezondheid THEMA GOod Health: Info + Sprekers

Toelichting THEMA GOod Health
Bij positieve gezondheid wordt op een andere manier naar gezondheid gekeken. De nadruk ligt niet zozeer ligt op ziekte, maar op mensen zelf, op hun veerkracht en op wat hun leven betekenisvol maakt. Gezondheid niet beschouwt als doel, maar als middel voor een zinvol bestaan. De uitdaging is echter om dit concept in de praktijk handen en voeten te geven. Ontdek bij het thema GOod Health goede voorbeelden uit Overijssel! Deze sessies horen bij dit thema:

13.00 tot 13.30 uur (Stage 3/ MF-zaal 3)
Alles zit tussen de oren!
Meer bewegen, gezonder eten, voldoende bedrust en langdurige stress voorkomen; we weten het allemaal. Hoe beweeg je een totale gemeenschap? Hoe breng je positieve gezondheid in de praktijk? Ga mee op reis in de wereld waar zorg, gemeente en het sociale domein samen komen.
Sessieleiders: Frederik Jaspers Faijer is fysiotherapeut en maatschapslid van de Haere. Marcel Smid is vakspecialist sport bij het team sport en accommodaties van de Bestuursdienst Ommen-Hardenberg.

13.00 tot 14.00 uur (Activiteitenplein/ Sporthal 1)
Autisme, ook in jouw omgeving
De doe-sessie ‘autisme’ geeft een unieke inkijk in hoe mensen met autisme de werkelijkheid beleven en wat ze voelen. Met deze kennis van het herkennen van en omgaan met mensen met een beperking vermijd je de belangrijkste knelpunten.
Sessieleider: Janine van Loenen werkt bij MEE als trainer en adviseur Inclusie.

13.45 tot 14.15 uur (Stage 3/ MF-zaal 3)
Voorstad Beweegt: Gezondheid en Gezonde Omgeving
Voorstad Beweegt is een vierjarig community-programma in de wijk Voorstad in Deventer. Hier werken bewoners samen aan een gezondere wijk. Eigen initiatieven leiden al tot beweeggroepen voor jong en oud, een theatervoorstelling en sportieve buurtfeestjes. Wat maakt deze aanpak succesvol?
Sessieleider: Marja de Jong is adviseur en onderzoeker publieke gezondheid bij GGD IJsselland.

14.30 tot 15.00 uur (Mainstage/ Sporthal 2)
Plenaire sessie: Aanvallen, de beste verdediging?!
De gezondheidszorg vraagt om ander samenspel! We zijn vooral bezig met verdedigen dat we niet ziek worden. Terwijl we ook kunnen aanvallen! Uitgaan van gezondheid, positieve gezondheid, vraagt anders denken en anders doen, niet alleen door professionals in die zorg, maar door ons allemaal!
Plenaire spreker: Chantal Walg is gezondheidswetenschapper. Ze werkt aan transformaties in de gezondheidszorg.

14.30 tot 15.30 uur (Activiteitenplein/ Sporthal 1)
Seniorensport Zwolle
Welke waarde heeft Seniorensport voor de deelnemers en hoe is het ontwikkeld? Een demonstratie laat wat het aanbod zo leuk, gevarieerd en passend voor de doelgroep maakt.
Sessieleiders: Sharon de Witte is buurtsportcoach en Arjan Jansen is verenigingsadviseur bij SportService Zwolle.

15.15 tot 15.45 uur (Stage 3/ MF-zaal 3)
Ander samenspel, wat vraagt dat van u?
Anders samenspelen rondom gezondheid: meer aanvallen en minder verdedigen. De focus op gezondheid en niet op ziekte. Makkelijker gezegd dan gedaan!? Bent u benieuwd op welke speelhelft u staat? Wat u zelf kunt doen om ‘naar voren’ te schuiven? En wat daar voor nodig is van anderen?
Sessieleider: Bert Oudenaarden werkt als Senior Adviseur Publieke Gezondheid bij GGD Twente. Hij verzorgt de sessie samen met Chantal Walg.

15.30 tot 16.30 uur (Activiteitenplein/ Sporthal 1)
Het belang van goed kijken en begrijpen wat je ziet
Ben Swienink neemt je mee in zijn denkwereld, in het belang van ‘goed kijken en begrijpen wat je ziet’. Dat kun je op allerlei manieren toegepassen in de praktijk. De workshop laat je ook ervaren hoe de kijk van Ben werkt in de wereld van de buurtsportcoach, in het onderwijs, op de sportvereniging of in de wijk.
Sessieleiders: Ben Swienink is een ‘onafhankelijke sportprofessional’. Als bewegingsanalist is hij een graag geziene gast bij specialisten in de sportgeneeskunde. Ben wordt geholpen door Arjan Jansen en Leontien Thewissen van Sportservice Zwolle.

15.30 tot 16.30 uur (Activiteitenplein/ Sporthal 1)
Hoe middelengebruik de waarneming en coördinatie beïnvloedt
Waarom gaan autorijden en alcohol niet samen? En waarom verhoogt cocaïne de kans op geweldsincidenten? Een kijkje in ons brein. Na de theorie ervaar je via alcohol- en drugsbrillen hoe het is om onder invloed van middelen moeilijke handelingen te doen.
Sessieleider: Arjan Lamslag werkt als preventiewerker bij Tactus Verslavingszorg.

15.45 tot 16.15 uur (Theaterwagen – Ontmoetingsplein buiten)
Jong Leren Eten
Zoveel mogelijk kinderen en jongeren bewuster laten eten. Jong Leren Eten is een programma van de ministeries LNV en VWS en actief in Overijssel. Het motto is ‘beleven, leren én ervaren’. In deze sessie ontvang je inspirerende voorbeelden rond voedingseducatie.
Sessieleiders: Alma Streefkerk is projectleider Educatie, Communicatie en Participatie bij Natuur en Milieu Overijssel. Wietske Huismans, beleidsadviseur bij GGD IJsselland en co-makelaar Jong Leren Eten voor de provincie Overijssel.

> Check hier de timetable van GO Overijssel
> Terug naar homepageDownloads

Laatst bewerkt op: 21-09-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 20-05-2019 19:20

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief