Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Oldematen en Nacht van de Nacht

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wist je dat Overijssels nieuwste stuk opgeleverde natuur Olde Maten en Veerslootlanden zo’n 1.000 hectare groot is? En dat het er ’s nachts pikdonker is? De perfecte locatie om de tiende Nacht van de Nacht te vieren dus!

Open dag

Na jarenlange werkzaamheden werd op 22 oktober de Olde Maten en Veerslootlanden officieel geopend door gedeputeerde Hester Maij. Op zaterdag 25 oktober konden belangstellenden een kijkje nemen in het gebied. Zo’n 50 belang- stellenden verkenden, onder leiding van een boswachter van Staatsbosbeheer, de ‘Natte As’ en kregen uitleg over het unieke eco-aquaduct.

Nacht van de Nacht

Aansluitend vond de tiende Nacht van de Nacht plaats. Omdat Nederland één van de meest verlichte landen ter wereld is, is echte duisternis hier bijna niet te vinden. Om te laten zien hoe mooi een donkere nacht is en om aandacht te vragen voor lichtvervuiling, hebben de natuur- en milieufederaties de Nacht van de Nacht bedacht. Eén van de locaties die hier, net als de provincie Overijssel, al tien jaar aan meedoet, is de Veldschuur ‘Bid en Werk’ in Rouveen. Deze ‘schuur’ ligt midden in het nieuwste stukje Overijsselse natuur: de Olde Maten.

Donker en stil

Meer dan 200 mensen kwamen in het donker naar de Veldschuur. Gedeputeerde Ineke Bakker trapte de avond af en reikte een subsidie uit van 175.000 euro aan de gemeenten in de Regio Zwolle plus Deventer. Hiermee kunnen

zij plannen in het kader van Bewust Verlichten uitvoeren. Hierna reikte burgemeester Alssema van de gemeente Staphorst drie prijzen uit in het kader van de actie ‘Slim energie thuis’. Daarna openden de Nachtwachters van Natuur en Milieu Overijssel de nacht door hun fakkels te doven.

Nevelnichten en ander gespuis

Groepjes mensen werden door de boswachters van Staatsbosbeheer en Nevelnichten meege- nomen in het duister. Langs het laarzenpad opzoek naar nachtdieren, vallende sterren, kamp- vuren met mooie verhalen en hete thee. Op het terrein kon men nachtvlinders vangen, koekjes bakken en van alles over vleermuizen te weten komen. Speciaal voor deze editie had de provincie een mobiel planetarium geregeld. Kinderen en ouders waanden zich in een andere wereld. Eén van de aanwezige kinderen vatte de avond mooi samen: “Wow mama, zoveel sterren heb ik nog nooit in het echt gezien!”

Wil je ook een kijkje nemen in de Olde Maten? Er wordt regelmatig iets georganiseerd in het gebied. Kijk voor activiteiten op www.veldschuur.net

Fotografie: Ton ValkDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016