Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Samen voor elkaar
Spiekerdorp Wanneperveen

{{ activeItem }}

Spiekerdorp Wanneperveen

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Wanneperveen is een actief dorp, maar er wordt weinig georganiseerd voor jongere kinderen in de leeftijd van 8 tot en met 14 jaar.

Daarom hebben enkele actieve Venegers het idee opgevat om in de week van Hemelvaart 2018 Spiekerdorp te organiseren.

Datum
9 t/m 12 mei (woensdagmiddag tot en met zaterdag).
Doelgroep
Kinderen uit Wanneperveen en omliggende dorpen (Giethoorn, Nijeveen en Belt-Schutsloot) in de leeftijd van 7 tot en met 14 jaar.
Thema
Kastelen

Over Spiekerdorp

Spiekerdorp is een kinderevenement naar voorbeeld van Huttendorp Staphorst en Houtdorp Olst. Een soort van mini 'kindervakantie'. Ontwerpen, timmeren, zagen, bouwen, schilderen, versieren... Meters hout, tientallen pallets, voldoende gereedschap, emmers vol spijkers... Samen veel plezier hebben en leuke activiteiten ondernemen. In slechts enkele dagen tijd weten de kinderen (door naar elkaar te luisteren en met elkaar te overleggen) iets heel moois te maken. Samen veel plezier hebben en een leuke activiteit ondernemen. Daar gaat het vooral om.

Noaberschap

Noaberschap gaat over de inzet van vrijwilligers, lokale initiatieven voor de eigen leefomgeving en nieuwe samenwerkingsverbanden op het gebied van leefbaarheid. Zelforganiserend vermogen is essentieel. Leefbaarheid, gezelligheid en sociale samenhang in Wanneperveen. Wie wil dat niet? Bij leefbaarheid gaat het er uiteindelijk om dat alle inwoners zich goed voelen in hun eigen woon- en leefomgeving. Venegers zijn trots op hun dorp en dragen gezamenlijk bij aan het behouden en verbeteren van de leefbaarheid. Een leefbare woonomgeving creƫren we samen en Spiekerdorp kan daar aan bijdragen.

Zonder vrijwilligers geen Spiekerdorp! Het enthousiasme onder de Venegers was enrom! Bijna 80 kinderen hebben deelgenomen aan Spiekerdorp 2018, maar ook ruim 50 vrijwilligers droegen hun steentje bij. Gepensioneerde bouwvakkers en timmermannen, actieve ondernemers, betrokken vaders, zorgzame moeders, behulpzame opa's en oma's, oudere jeugd die de jongere jeugd bij de hand wil nemen et cetera. Nieuwe samenwerkingsverbanden zijn ontstaan. Veel vrijwilligers waren zo enthousiast, dat hun toezegging voor Spiekerdorp 2019 al (bijna) een feit is.

Effecten van Spiekerdorp

 • Kinderen (en vrijwilligers) een te gekke paar dagen bezorgen. Wij hopen dat het enthousiasme zo groot is/blijft, dat Spiekerdorp blijft voortbestaan. Wij zien het al voor ons: Spiekerdorp 2018, 2019, 2020, 2021, 2022....
 • Het verzilveren van het sociaal kapitaal. Het betreft een inwonersinitiatief. De inzet van de eigen inwoners staat hierbij centraal. We benutten alle aanwezige talenten, kennis, creativiteit et cetera.
 • Het verstevigen van de sociale cohesie en de maatschappelijke participatie. De relatie tussen Venegers (kinderen en volwassen - ondernemers/organisaties en inwoners) verstevigen, alsmede het verbeteren van de creatieve en sociale vaardigheden van kinderen.
 • Het vergroten van de aantrekkingskracht van het dorp. Dit heeft tevens een positieve invloed op de leefbaarheid van het dorp.
 • Wij hopen dat ons enthousiasme andere Venegers inspireert om zich in te (blijven) zetten voor het dorp

Leermomenten

Het opzetten van een dergelijke activiteit is nieuw voor de initiatiefnemers. Vooral het deze eerste keer was spannend. Hoe zal de eerste editie Spiekerdorp verlopen? Vinden we voldoende vrijwilligers? Hoe wordt Spiekerdorp door de kinderen ontvangen? Komen er voldoende aanmeldingen? Maar we hebben het gewoon gedaan! Al doende leren we! De ervaringen van Spiekerdorp 2018 zullen we meenemen naar de volgende edities.

Meer informatie

Meer informatie over ons evenement vind je op www.facebook.com/SpiekerdorpWanneperveen. Leren van elkaar vinden wij erg belangrijk. Wij zijn bereid om onze kennis en ervaringen te delen met anderen. Wil jij meer weten? Neem dan contact met ons op via facebook, of via spiekerdorp@gmail.com.Downloads

Sociale ontmoeting en sport Evenementen
Laatst bewerkt op: 14-05-2018

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Een te gek evenement organiseren.

  Kinderen (en vrijwilligers) een te gekke paar dagen bezorgen. Wij hopen dat het enthousiasme zo groot is/blijft, dat Spiekerdorp blijft voortbestaan. Wij zien het al voor ons: Spiekerdorp 2018, 2019, 2020, 2021, 2022....

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Het verzilveren van het sociaal kapitaal.

  Het betreft een inwonersinitiatief. De inzet van de eigen inwoners staat hierbij centraal. We benutten alle aanwezige talenten, kennis, creativiteit et cetera.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Het verstevigen van de sociale cohesie en de maatschappelijke participatie.

  De relatie tussen Venegers (kinderen en volwassen - ondernemers/organisaties en inwoners) verstevigen, alsmede het verbeteren van de creatieve en sociale vaardigheden van kinderen

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Het vergroten van de aantrekkingskracht van het dorp.

  Dit heeft tevens een positieve invloed op de leefbaarheid van het dorp.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Venegers inspireren.

  Wij hopen dat ons enthousiasme andere Venegers inspireert om zich in te (blijven) zetten voor het dorp