Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis editie april 2018 Ondergedoken kunstschatten in Paasloo

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In de bossen van Paasloo staat een mysterieus bouwwerk. Het is een kunstbunker uit de Tweede Wereldoorlog. Nog steeds biedt het onderdak aan belangrijke Overijsselse kunstwerken.

Tijdens de Tweede Wereldoorlog werden kunstschatten uit Nederlandse musea opgeslagen in grotten en bunkers om te voorkomen dat ze bij bombardementen verloren zouden gaan. Eind 1941 werden bunkers aan de kust op last van de bezetter ontruimd vanwege de bouw van de Atlantikwall. Hierop werd in Paasloo bij Steenwijk een nieuwe bunker gebouwd. Het bos diende als camouflage, de ronde vorm van de bunker kon bij beschietingen projectielen laten afketsen. Door het gebouw van bovenaf op een kerk te laten lijken, zou de bunker minder snel worden gebombardeerd.

3000 ondergedoken kunstwerken

De met baksteen beklede muur werd gemaakt van gewapend beton. De buitenwand is maar liefst vierenhalve meter dik, het dak zelfs negen meter. Bijzonder als je bedenkt dat de schaarse grondstoffen vooral gebruikt werden in de Duitse oorlogsindustrie.
In september 1943 werden de eerste schilderijen naar de bunker overgebracht, waaronder Het straatje van Johannes Vermeer. In totaal werden 3000 kunstwerken in Paasloo opgeslagen, afkomstig uit de collectie van het Gemeentemuseum in Amsterdam en Den Haag, het Rijksmuseum Twenthe en het Koninklijk Penningkabinet.

Nog steeds in gebruik

De bunker herbergt nog steeds kunstschatten. Sinds de jaren negentig is dit cultureel erfgoed weer in gebruik als depotruimte, onder meer voor Museum de Fundatie. Provincie Overijssel is eigenaar van de bunker en kocht het gebouw van de Rijksgebouwendienst voor 1 gulden.Downloads

Natuur Energie Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 24-04-2018