Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Jij Magazine april 2018 “Smeer eens een spijkerbroek op je muur”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Oude spijkerbroeken en bedrijfskleding als nieuwe wandafwerking. Klinkt apart? Denimtex in Enschede maakt van afgedankte kleding prachtige wandbekleding. Goed voor het milieu, isolerend en heel eigentijds.

“Het idee voor Denimtex ontstond heel spontaan toen ik op de autoradio hoorde dat 70 procent van ons textiel zo de vuilverbrandingsoven in gaat”, vertelt Bas van der Geest van Denimtex in Enschede. “Doodzonde, dacht ik, daar moet je toch ook wat van kunnen maken. Zo kwam ik bij de firma Frankenhuis in Haaksbergen terecht, waar ze textiel vervezelen voor hergebruik. Ik heb wat zakken met spijkerbroekenvezels meegenomen en ben toen met de kinderen in de garage gewoon gaan experimenteren met verschillende lijmvarianten om te kijken of het op de wand kon.

Heel cool

“Jeans on the Wall, zoals we deze spijkerbroekenvariant van Denimtex noemen, bleek er niet alleen heel cool uit te zien, het neemt ook vocht op en isoleert, en het dempt geluid. We hebben het doorontwikkeld met Saxion Hogeschool en verwerken naast afgedankte spijkerbroeken in blauw en rood ook bedrijfskleding van onder andere de douane, defensie en KLM. ABN Amro heeft in haar hoofdkantoor een hele wand van haar eigen afgeschreven bedrijfskleding, net als Urenco. Dat is leuk, want daar zitten natuurlijk meteen de unieke kleuren van het bedrijf in. We hebben de textielindustrie een beetje teruggebracht in Enschede, maar dan in een duurzaam jasje, daar zijn we best trots op.”

Net sierpleister

De schilder kan Denimtex ter plekke mengen met water of hij neemt het al aangemaakt mee. Het wordt net als sierpleister op de wand aangebracht. Als je gaat verhuizen kan het er ook zo weer af, het is honderd procent circulair. De provincie en het Rijk ondersteunen ons bij het verder doorontwikkelen met subsidie in het kader van Bio to High Techs. Vorig jaar zijn we genomineerd voor de Groene Twinkeling, een prijs voor ondernemers die de biodiversiteit in Overijssel stimuleren.

Gezonde verf

“Met ons schilderbedrijf waren we al langer met duurzaamheid bezig. We wilden verven met minder oplos- en verdunningsmiddelen en begonnen daarom in 2010 al zelf met de productie van lijnolie-verven. Daarvoor verbouwen we zelfs vlas in Twente en we hebben een kleurmengsysteem gemaakt voor deze milieuvriendelijke verven omdat de traditionele kleurkeuze te beperkt was. Jullie gaan terug naar het verleden, hoor ik soms. Maar wij zeggen: we gaan juist vooruit naar het verleden. Verf zonder oplosmiddelen en verdunners brengt geen schadelijke stoffen in huis. Juist mensen die veel bezig zijn met gezondheid en duurzaamheid kiezen ervoor, echt niet alleen alternatieve types.”
Meer informatie: www.denimtex.nl

Circulaire economie

Provincie Overijssel zet in op een circulaire economie; een economie zonder afval, waar grondstoffen opnieuw worden gebruikt. We willen zo de druk op het milieu verminderen, economische kansen creëren en zorgen dat er altijd grondstoffen beschikbaar zijn. Dit kunnen we niet alleen. Daarbij hebben we innovatieve ondernemers, zoals Bas van der Geest, nodig. Ondernemers die kansen zien en duurzame productie- methodes ontwikkelen. Meer informatie: www.overijssel.nl/economie.Downloads

Laatst bewerkt op: 16-04-2018