Start initiatief

Jij Magazine april 2018 De lekkerste kaas in de supermarkt

Onderdeel van:

Onderdeel van:

“Natuurlijk eet ik mijn eigen kaas!” Voor boer Jan Broenink uit Langeveen is daar geen twijfel over mogelijk. Jan is natuurboer en heeft ruim 330 blaarkopkoeien. Van de melk wordt rauwmelkse kaas gemaakt die dankzij de stichting NatuurBoeren Hart voor Biodiversiteit, sinds kort gewoon verkrijgbaar is in de supermarkt.

“De blaarkop is een vriendelijke koe, maar wel een beetje eigenwijs”, volgens Jan. Blaarkoppen behoren tot de Oudhollandse runderrassen. En daar zijn er niet zoveel meer van in Nederland. De natuurboeren specialiseren zich juist in deze rassen.

Een stap verder

Jan: “Als natuurboer zorg je dat tenminste 25 procent van de grond bestaat uit natuurgrond. We zorgen voor een ruime variatie aan grassen en kruiden, we werken aan meer biodiversiteit en we combineren biologische veehouderij met natuur- beheer.”

Het boerenbedrijf van Jan ligt bij het natuurgebied Engberstdijkvenen, één van de weinige hoogveengebieden in Nederland. De blaarkop voelt zich hier uitstekend thuis. De ossen grazen vrij in de natuur en zorgen ervoor dat het landschap behouden blijft. De mest is nuttig, het is een belangrijke voedingsbron voor insecten. Die trekken op hun beurt weer vogels en vossen aan, en zo zorgt de blaar- kop voor een rijke flora en fauna. De koeien blijven dichterbij de boerderij omdat ze gemolken worden. Van de melk wordt rauwmelkse kaas met een natuurkorst gemaakt. Deze kaas is verkrijgbaar bij alle Jumbo supermarkten in Overijssel en Gelderland.

De lekkerste kaas

“De natuurlijke leefwijze van deze runderen zorgen voor de allerbeste kwaliteit vlees en zuivel. En dat proef je!” Aan het woord is Jos Groothedde van de stichting NatuurBoeren Hart voor Biodiversiteit. Een stichting met als doel Oerhollandse producten van Nederlandse biologische boerenbedrijven te vermarkten, zodat iedereen ervan kan genieten.

Hart voor biodiversiteit

Jos Groothedde is zelf geen boer, hij zit in het vlees. Zijn bedrijf levert vlees aan supermarkten, groothandels en de vleeswarenindustrie. Vanwaar de liefde voor Nederlandse Natuurboeren? Jos: “Wij hebben vlees met een goed verhaal en daar zetten deze boeren zich actief voor in. We vinden het belangrijk dat dit soort producten verkrijgbaar zijn voor iedereen.” De stichting brengt niet alleen kaas op de markt, maar ook zuivel. Zo koop je in het Rijksmuseum in Amsterdam bijvoorbeeld ijs gemaakt van melk van de blaarkop. Bijzonder? Jos: “Nee hoor, ken je het schilderij ‘de Stier’ van Paulus Potter? Dat is een blaarkoprund! Het is een hele mooie plek om dit ijs te verkopen. Zo leggen we de verbinding tussen cultuurhistorie en natuurboeren.”
De ambities van de stichting gaan verder. Jos: “We willen meer producten uit verschillende regio’s op de markt brengen. Zodat je straks in de supermarkt in Noord-Holland kaas koopt uit die regio en in Overijssel kaas uit deze omgeving. Zo blijft de keten van ons eten zo kort mogelijk en weet je als consument precies waar je eten vandaan komt.”

Agro & Food in Overijssel


In de provincie Overijssel wordt maar liefst 70 procent van de grond onderhouden door de agrarische sector. Deze sector is van groot belang voor de regionale economie. De provincie vindt duurzame en veilige voedselproductie, een stevige concurrentiepositie, een mooi landschap en korte lijnen tussen producent en consument belangrijk. De natuurboerenkaas is hier een mooi voorbeeld van. Meer informatie: www.overijssel.nl/agrofood.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Werk en opleiding Wonen
Laatst bewerkt op: 16-04-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 17-09-2019 18:43

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief