Start initiatief

Jij Magazine april 2018 Wolf gespot

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De wolf komt terug in Nederland. Het dier is in onze provincie al diverse keren waargenomen. Fantastisch, zeggen natuurliefhebbers. Eng, vinden anderen. Hoog tijd om de fabeltjes rond de wolf de wereld uit te helpen. “Of ze hier terugkomen is geen vraag, wel hoe we ermee omgaan”, zeggen wolvenadviseurs Roel Korbee en Mark Zekhuis.

Hoe moeten we omgaan met de terugkeer van de wolf? Met die vraag houdt Wolven In Nederland zich bezig. Roel Korbee was boswachter bij Staatsbosbeheer en verdiept zich al twintig jaar in wolven, Mark Zekhuis is ecoloog bij Landschap Overijssel. Samen zijn zij als deskundige vrijwilligers verbonden aan Wolven In Nederland. Door de snelle groei van de wolvenpopulatie in Duitsland komen wolven steeds vaker de grens over en dan is het goed om te weten hoe er moet worden gehandeld.

Beste papieren

Het hart van Roel en Mark, natuurmensen pur sang, gaat zeker sneller kloppen van de terugkeer van de wolf. Maar ze realiseren zich heel goed dat niet iedereen staat te juichen. “Wij willen geen reclamepraatje houden, maar informatie delen. Ja, een wolf kan
schade aanrichten en die angst moeten we ook serieus nemen. Bijvoorbeeld door na te denken hoe je schade kunt voorkomen, of hoe boeren moeten worden gecompenseerd. De wolf roept emotie op en dan sneeuwen de feiten soms onder”, zegt Mark. Overijssel en Drenthe hebben, als provincies aan de grens, de beste papieren om wolven op bezoek te krijgen. Vanuit Duitsland komen de dieren hier niet veel obstakels zoals rivieren tegen. Vergeleken met andere provincies, zijn er veel groene corridors. De meeste wolven zijn dan ook in Overijssel gezien.

Wolf gespot

Wolf gespot

Wanderwolven

Tot nu toe waren het zogeheten wanderwolven, zwervende gasten uit Duitsland dus. Om zich echt te vestigen heeft een wolf een territorium van zo’n 200 tot 300 vierkante kilometer nodig met een kern waar het echt rustig is en waar voldoende voer is, zoals reeën en hazen. “Onze provincie is doorsneden met wegen en paden. Als de wolf zich hier definitief zou willen vestigen, zouden er meer veilige verbindingen moeten zijn tussen de verschillende natuurgebieden. Een wolf kan niet door een dassentunnel, dan praat je wel echt over ecoducten, robuuste verbindingen zodat meerdere natuurgebieden samen één zone vormen. Als het blijft zoals het nu is, zal de aanwas van de wolvenpopulatie waarschijnlijk nooit op kunnen tegen het aantal wolven dat gedood wordt door het verkeer”, legt Roel uit.

Maar niet iedereen staat te juichen bij zulke stimulerende maatregelen. Boeren zijn bang dat wolven hun vee doden. ”Die angst is reëel. Maar het aantal schapen en geiten dat wordt gepakt, zal maar een klein deel zijn van wat nu landelijk jaarlijks door een hond wordt gegrepen. Net zoals je niet bij reeën zegt dat je ze allemaal moet afschieten omdat ze veel schade aanbrengen in de natuur, zouden we ook met wolven en de schade die ze aanrichten moeten leren leven. Maar ik snap best dat een doodgebeten schaap meer emotie oproept dan een aangevreten bloemkool”, zegt Mark. Veiligheidsmaatregelen nemen is onbegonnen werk zolang er nog geen echt leefgebied van een wolf is. “Maar we kunnen nu al wel nadenken hoe we met afrasteringen schade kunnen voorkomen en hoe eigenaren schadeloos moeten worden gesteld.”

Schuw dier

Ook een deel van de jagers is geen fan van de wolf. Het dier zou immers de populatie van ree, haas en ander wild ink kunnen uitdunnen, concurrentie dus. Volgens de twee kenners toont de werkelijkheid anders aan. ”In Zweden is de wolvenpopulatie toegenomen.
De verwachting was dat het afschot van 100.000 elanden ink terug zou lopen. Maar het afschot liep niet terug, omdat in een natuurlijk systeem het aantal prooidieren en roofdieren elkaar in evenwicht houdt“, weet Roel. ”Er is hier dankzij ons kleinschalig landschap met afwisselend weitjes en bosranden wild zat. Elk jaar worden in ons land 20.000 reeën afgeschoten. De angst dat er straks niks meer te jagen valt, is echt ongegrond”, vult Mark aan. En de angst voor de wolf, de Roodkapje-killer, als vijand voor de mens? Die is helemaal onzin, weten de twee. “Een wolf is een schuw dier, dat meteen op de loop gaat als hij mensen ziet. Maar hij heeft wat dat betreft zijn imago helaas niet mee”. Ook de angst voor een beet van een hondsdolle wolf is niet gegrond: die ziekte is hier niet meer.

Volgens Roel en Mark hoort het wel of niet welkom zijn van de wolf bij een bredere afweging hoe we de natuur in onze provincie graag zouden zien. “Mensen zijn geneigd het allemaal te willen beheersen. Edelherten alleen op de Veluwe, niet teveel everzwijnen want dat hindert het verkeer, geen wolven want stel dat....
Wat ons niet past, schakelen we het liefste uit. Maar juist die spontane natuur hoort er ook bij wat ons betreft. Je kunt niet alles achter hekken zetten.”

Overijsselse natuurvisie

In onze omgevingsvisie lees je hoe we de Overijsselse natuur een plek geven. Wij vinden het belangrijk dat de natuur wordt beleefd, beschermd en benut. Zo verbeteren de condities in een aantal unieke natuurgebieden en keren veel dier- en plantsoorten er terug.
Meer informatie: www.overijssel.nl/natuurvoorelkaar

Wolf leeft al 128 jaar niet hier

Tot 1979 mochten in Europa wolven worden afgeschoten. De Conventie van Bern maakte daar een einde aan. Voor Nederland had een jachtverbod al geen zin meer: de laatste wolf werd hier in 1869 doodgeschoten.
Drie jaar geleden namen vijf jagers en boeren rondom Ootmarsum los van elkaar een wolf waar. Vorig jaar werden foto’s gemaakt en een keutel gevonden in de buurt van Beuningen, uit het DNA bleek dat het om een wolf ging. Bij Kloosterhaar werd een wolf doodgereden, vorig najaar in Drenthe ook. Verder heeft een gezenderde wolf uit Duitsland rond de Kerstdagen in het oosten van ons land gelopen, ook deze kwam in Twente de grens over. Om de terugkeer van de wolf goed te laten verlopen is een zogeheten Wolvenprotocol gemaakt. Daarin staat onder andere wat de risico’s voor mensen en huisdieren zijn, wat gedaan kan worden om schade te voorkomen en hoe eventueel gedupeerde veehouders tegemoet worden gekomen, en wat te doen als je een levende of dode wolf ziet. Het hele protocol staat op www.bij12.nl. Heb je een wolf gezien? Dan kun je dat melden op www.wolveninnederland.nl. Alleen pootafdrukken of keutels zijn voor een leek niet aan een wolf toe te schrijven, die lijken teveel op die van onze huishonden. ’s Avonds op safari gaan om wolven te spotten heeft ook geen zin, daarvoor zijn de bezoekjes nog te zeldzaam. Meer lezen over de wolf: www.wolveninnederland.nlDownloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Wonen
Laatst bewerkt op: 16-04-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 18-01-2020 10:40

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief