Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Onze thema's: groen, water, sociaal! Geen Tegels Maar Tuinen!

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De Hovenschool heeft een verouderd schoolplein. Veel tegels, weinig groen. Dat past niet bij een school met een nadrukkelijke groene visie. Die groene visie komt nu slechts deels terug rond de school, met name in de schooltuin. Klimmen, klauteren, rennen, leren en ontmoeten zullen op ons nieuwe plein centraal staan.Veel groen ipv tegels. Echter is er ook een behoefte aan het sociale deel. De oudere wijk bewoners waarderen ook een mooie ontmoetingsplek. Een plek waar verbroederd kan worden. Waar theater, muziek en gezelligheid kan worden bedreven door iedereen. Op educatief gebied willen de leraren ook een bijdrage doen en het plein een extra dimensie geven op dat gebied.Downloads

Laatst bewerkt op: 06-04-2018

Toelichting ontwerp

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Naam school + plaats

  Obs de Hovenschool, Deventer

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wat gaan jullie allemaal groener maken op het schoolplein?

  Een tegel plein groen maken is niet moeilijk. Een tegel plein groen en sociaal maken is andere koek. Eerst het makkelijke: We gaan van 80% tegels naar 10% tegels. Er worden klim en klauter objecten gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke producten of gerecycled en geupcycled materiaal. Oude bomen die omgevallen zijn tijdens de storm in Januari worden speeltoestellen.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Op welke manier daagt jullie ontwerp de kinderen meer uit tot spelen en bewegen?

  Uit de klassengesprekken met leerlingen uit alle groepen kwamen overeenkomstige zaken naar voren: klimmen en klauteren, een boomhut en tokkelbanen moeten te zien zijn op het plein! Al deze onderdelen dagen uit tot meer spelen en bewegen.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Voor welke leeftijdsgroepen is jullie ontwerp geschikt?

  Het plein moet van iedereen worden. Onze Kinderen van de Hoven zijn de leidraad geweest in onze aanpak. Dit zijn niet alleen de kinderen die nu op school zitten maar ook de kinderen die er op zaten en nog moeten komen. Dat wil zeggen kinderen van 0 tot 99 jaar misschien nog wel iets ouder. De leerlingen hebben zijn dan ook de buurt rond gegaan en interviews afgenomen. Uit de interviews bleek de behoefte aan de sociale rol van het plein. De oudere wijkbewoners waarderen ook een mooie ontmoetingsplek. Een plek waar verbroederd kan worden. Waar theater, muziek en gezelligheid kan worden bedreven door iedereen.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre zijn er meerdere klassen betrokken bij het bedenken/maken van het ontwerp?

  Alle groepen op de Hovenschool, van groep 1 t/m groep 8, zijn betrokken geweest bij het ontwerp. Alle kinderen hebben het huidige plein kritisch bekeken; wat kan weg, wat moet blijven? Alle kinderen waren het erover eens: voor een groene school zijn er veel te veel tegels! Dat moet anders. Alle groepen zijn aan de slag gegaan met brainstormen, inspiratie opdoen en uiteindelijk ontwerpen. Er zijn maquettes gemaakt, plaatjes opgezocht en ontwerptekeningen gemaakt door elke groep.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre is er draagvlak binnen de hele school voor het ontwerp?

  Er is zeer veel draagvlak; zowel de leerlingen als de leerkrachten en directie zijn betrokken en enthousiast. Dit is goed te zien binnen de school: de gemaakte ontwerpen en maquettes staan op de gangen en in de klassen tentoongesteld, zodat ook de ouders ze kunnen bewonderen.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wie zijn er nog meer betrokken geweest? (bijv. ouders, buurtbewoners)

  De leerlingen van groep 6 hebben interviews afgenomen. Zowel bij ouders van de leerlingen die hier op school zitten, buurtbewoners en overblijfkrachten. Maar hoe krijg je de betrokkenheid? Hoe maak je het plein van de wijk? We gaan het samen maken! Niet wat spullen bestellen en neerzetten maar echt maken. In de wijk stond vroeger een stoomhoutzagerij. Deze is 2 jaar geleden nieuw leven ingeblazen na 40 jaar gesloten te zijn geweest. Maar nu als vrijwilligers stichting. De gemiddelde leeftijd is daar 75jr. De oudste vrijwilliger is 92jr en werkte vroeger in diezelfde zagerij. Met deze zagerij gaan we onze samen met onze “kinderen” de plein meubels ontwerpen en maken van de gevallen bomen uit de omgeving. Alles volgens de moderne veiligheid eisen uiteraard.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Wie gaat het schoolplein beheren als het eenmaal gerealiseerd is?

  De duurzaamheid en het onderhoud zijn absoluut gewaarborgd. De Hovenschool beschikt over een groep enthousiaste en actieve ouders die zich nu al met passie inzetten voor de schooltuin. Mensen met verstand van zaken als het om groen en onderhoud van groen gaat. Omdat de buurt zeer betrokken is bij de school en bij de realisatie van het nieuwe schoolplein zullen ook zij zich met liefde inzetten voor het onderhouden van het schoolplein en een stuk sociale controle automatisch op zich nemen. Verbinding met de buurt, verbinding met elkaar.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Hoe uitvoerbaar is jullie plan, als het gaat om de kosten van het realiseren?

  Het is zeker realistisch en haalbaar. Ook als we de hoofdprijs zouden winnen, hebben wij daarnaast nog geld nodig van de gemeente en overige subsidies.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Als er extra geld nodig is, waar komt dat dan vandaan?

  Wij willen aanspraak maken op verschillende subsidies, zoals die van de Rabobank. Ook de gemeente Deventer bekostigt een klein gedeelte. Daarnaast houden wij binnenkort een sponsorloop, zodat ook de ouders en leerlingen een steentje bijdragen.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  Kun je de bouw en inrichting van het plein in fases doorvoeren?

  Ja, wij willen het plein in verschillende gedeeltes opdelen. Hierdoor blijft het plein tijdens de gehele aanleg beschikbaar voor onze leerlingen en de buurt.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre is het schoolplein in te zetten in jullie lesprogramma?

  Naast de typische speel toestellen zal er ook een atrium gemaakt worden voor het culturele gedeelte. Ook wordt er een wetenschap hoek aangelegd waar dingen als energie water groei gedemonstreerd kunnen worden in de buitenlessen. In de schooltuin zal een kas gaan dienen als buitenlokaal, zodat daar ook in de regen kan worden lesgegeven.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre draagt het schoolplein bij aan biodiversiteit?

  Wij willen meer bomen, planten, bloemen en gaan plaatsen. Dit alleen al draagt uiteraard bij aan de biodiversiteit op het plein. Ook door het gebruik water ontstaat er meer biodiversiteit; vogels, insecten etc. komen hierop af.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre draagt het schoolplein bij aan een beter klimaat?

  Ons plein zal een grote positieve bijdrage gaan leveren aan het sociale klimaat; niet alleen voor onze leerlingen, maar ook voor de buurtbewoners en de vrijwilligers van de houtzagerij. Wij maken al gebruik van zonnepanelen. We willen d.m.v. een waterrad kinderen zelf energie laten opwekken.

 • Doel gehaald Doel nog niet gehaald

  In hoeverre draagt het schoolplein bij aan hergebruik of recycling van materialen?

  Er worden klim en klauter objecten gemaakt van zoveel mogelijk natuurlijke producten of gerecycled en geupcycled materiaal. Dit doen wij samen met de vrijwilligers van de stoomhoutzagerij. Objecten krijgen een dubbel functie. Klauter bomen worden doelpalen en anders om. Verhogingen voor glijbanen gemaakt van oude autobanden worden kleine moestuinen. Oude bomen die omgevallen zijn tijdens de storm in Januari worden speel toestellen.

Commentaar lijst

Jeannette 10-04-2018 14:30

Geweldig idee voor alle kinderen van de Hovenschool. Natuurlijk ook voor alle andere bewoners van de Worp.

Commentaar lijst

Wendy 09-04-2018 22:5

Super! De kinderen van de Hovenschool hennen echt zelf mee mogen denken en ontwerpen! Wat zou het gaaf zijn als dit plan werkelijkheid wordt!

Commentaar lijst

sy 09-04-2018 15:43

geef toe wij zijn gewoon goed

Commentaar lijst

sy 09-04-2018 15:26

intressant

Commentaar lijst

sy 09-04-2018 15:25

ik ben roan en naast mij zit de echte jonas

Commentaar lijst

sy 09-04-2018 15:24

w

Commentaar lijst

sy 09-04-2018 15:24

woow wat gaaf

Commentaar lijst

Werleijn 09-04-2018 15:20

Super! Dat zou echt fop zijn voor de kinderen van de Hovenschool

Commentaar lijst

09-04-2018 14:49

Mooi plan!

Commentaar lijst

09-04-2018 13:59

Geweldig! Dat gaat fijn worden voor de kinderen!

Commentaar lijst

Frank 09-04-2018 13:27

Wat een gaaf plan. Ook de samenwerking met de vrijwilligers van de de stoomhoutzagerij geeft het plan een extra lading