Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis februari 2018 Duurzaam zwemmen dankzij rioolwater

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Rioolwater in een zwembad? Raaltenaren hoeven zich geen zorgen te maken: het wordt slechts gebruikt om het water van hun nieuwe zwembad te verwarmen. Het is één van de slimme maatregelen die Nieuw Tijenraan tot misschien wel het duurzaamste sportcomplex van Nederland maken. Op 2 februari was de feestelijke opening.

Een paar jaar geleden besloten ze in Raalte voor het verwarmen van het oude zwembad de restwarmte van gezuiverd rioolwater te gebruiken. Hoe werkt dat? Na het douchen of in bad gaan, verdwijnt warm water in het riool. Vlakbij het oude zwembad zit een waterzuiveringsinstallatie. In plaats van het gezuiverde water direct af te voeren naar de IJssel, wordt het door een warmtepomp en dan naar het zwembad geleid. Het zwembad gebruikt dus de restwarmte van de waterzuiveringsinstallatie voor het opwarmen van het zwembad. Het oude zwembad bespaarde hierdoor € 25.000 per jaar op het aardgasverbruik. Betaalbaarder én duurzamer dus.

Batterij

Bij de bouw van het nieuwe sportcomplex is besloten het oude bad als warmteopslag te gebruiken. Deze ‘batterij’ levert via een leiding warm water aan het nieuwe bad. Een unieke oplossing voor een duurzaam zwembad dat zo aanzienlijk bespaart op het aardgasverbruik.

In Nieuw Tijenraan zijn meer nieuwe technieken toegepast om het complex energiezuinig en duurzaam te maken. Het dak ligt vol zonnepanelen en het complex is voorzien van een slim en energiezuinig lucht- en waterzuiveringssysteem. De provincie Overijssel stimuleert energiebesparing en het gebruik van hernieuwbare energie en betaalde mee aan deze investeringen.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 19-02-2018