Start initiatief

Op pad met milieuhandhaver Dick van Driesum ,,Ik ben geen boeman, ik denk graag mee’’

Media {{draggableItems.length}}

Handhaver Dick van Driesum van de provincie Overijssel controleert of bedrijven zich aan de milieuregels houden. Soms deelt hij boetes uit, maar liever denkt hij met bedrijven mee over praktische oplossingen. Zoals bij kalvenmesterij Troost uit Staphorst. ,,Als je dat schoonmaakmiddel in een afgesloten lekvrije bak doet, mag het hier wél staan.’’

,,Hoe gaat het nu met jullie?’’ vraagt Dick van Driesum bezorgd aan kalvenmester Jan Troost, terwijl diens vrouw Jantje de koffie inschenkt. Van Driesum maakt graag een praatje aan de keukentafel voor hij aan zijn inspectieronde begint, maar nu neemt hij extra de tijd. In oktober 2016 brandde een stal van Troosts kalvenmesterij in Staphorst af na kortsluiting. De familie kwam met de schrik vrij, de meeste dieren werden gered. Inmiddels staat er een nieuwe stal. Troost vertelt hoe hij zich achteraf pas realiseerde dat het ook anders had kunnen aflopen. Van Driesum knikt begripvol. ,,Heb je hulp gehad? Van je huisarts ofzo?’’

,,Ik ben geen boeman, ik denk graag mee’’

Kapstok

Vandaag voert Van Driesum samen met politieagent Arjan Wissink de controle uit op het bedrijf van Troost. Als onderdeel van zijn opleiding leert Wissink zo in de praktijk hoe een handhaver te werk gaat. Van Driesum werkt regelmatig samen met de politie en met andere bevoegde instanties zoals staatbosbeheer. Namens de provincie kijkt hij vooral of ondernemers voldoen aan de Wet Natuurbescherming.
De mannen beginnen in de loods waar het voer voor de kalveren wordt gemengd. ,,Leuke kapstok,’’ knikt Wissink naar een brandblussers waar een jas overheen hangt. Boer Troost haalt gauw zijn jas weg zodat Wissink vast kan stellen dat de blusser op tijd is gekeurd. Op een bak met een metalen rooster staan een aantal vaten. De lekbak blijkt groot genoeg in verhouding tot de vloeistof in de vaten. Wissink kan een vinkje zetten.

Voor ze de stal ingaan, trekken de mannen witte pakken aan om besmetting te voorkomen. Als ze binnenstappen in de klamme stal klinkt er hoefgetrappel, de kalveren beginnen onrustig door elkaar te lopen. De boer kennen ze, maar aan deze vreemdelingen zijn de kalveren duidelijk niet gewend. Wissink en Van Driesum geven hun ogen de kost en maken foto’s. Hoe staan de kalveren erbij en staan ze niet met teveel in een hok? Van Driesum laat een nieuwsgierig kalf aan zijn hand snuffelen.

,,Ik ben geen boeman, ik denk graag mee’’

Luchtwasser

De handhavers willen graag weten of de lucht die uit de stal komt schoon genoeg is. Met hun uitwerpselen produceren de 800 kalveren van Troost nogal wat stikstof. Daarom beschikt de stal over een luchtwasser die precies doet wat de naam suggereert: de lucht wassen. Via een ventilator wordt de lucht uit de stal door een soort roosters geleid. Deze worden besproeid met water met zwavelzuur. Dit bindt de stikstof en voorkomt dat het in de lucht verdwijnt. Troost gebruikt het water vervolgens om zijn land te bemesten.
Met een apparaatje meet Van Driesum de stikstof in de lucht die de luchtwasser verlaat. Voorzien van een mondkapje stappen ze de luchtwasser binnen en doen ook daar een meting. Van Driesum controleert de machinekamer en de zwavelzuurtank. Geen vuiltje aan de lucht.

Troost legt uit dat hij een meting heeft laten doen waaruit blijkt dat de luchtwasser in combinatie met de moderne nieuwe stallen zo effectief is dat hij maar twee van de vijf stallen hoeft aan te sluiten op de luchtwasser om binnen de milieunorm te blijven. Dat kost hem minder zwavelzuur en energie, wat zijn portemonnee en het milieu ten goede komt.

Leek boer Troost aanvankelijk nogal onder de indruk van de twee handhavers, waaronder een heuse agent, nu ze zo belangstellend informeren naar zijn luchtwassers en bedrijfsvoering, komt hij los en vertelt vol trots over zijn bedrijf.

,,Ik ben geen boeman, ik denk graag mee’’

Schoonmaakmiddel

Van Driesum en Wissink nemen een kijkje bij de silo’s waarin Troost de melk voor zijn kalveren opslaat en op temperatuur brengt. Van Driesum stelt voor dat ze eerst hun witte pakken uittrekken, want de silo’s staan vlakbij de openbare weg. ,,Straks denken voorbijgangers nog dat je asbest hebt.’’ Onder de silo’s staan jerrycans met schoonmaakmiddel. Als ze gaan lekken, kan het middel in de bodem terechtkomen. ,,Moet ik ze in de loods zetten?’’ vraagt Troost. ,,Je kunt ze ook hier in een afgesloten lekvrije bak bewaren,’’ denkt Van Driesum met hem mee. ,,Dan heb je het bij de hand.’’
Boer Troost heeft het al met al keurig op orde, constateert Van Driesum. ,,Er zijn altijd verbeterpunten en dan denken we graag mee over de oplossingen. Of we verwijzen ondernemers door. We zijn geen boemannen. Wel grijpen we in als regels bewust worden overtreden en er grote kans op schade is. Zo kreeg een boer subsidie om twee meter uit de kant van de sloot niet te maaien, zodat daar reeën kunnen grazen. Hij maaide toch. Zo’n overtreding pakken we aan. Want een ree die in de maaimachine verdwijnt zet je niet meer in elkaar.’’Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 16-02-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 25-05-2019 20:53

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief