Start initiatief

MKB Tour Tubbergens sociaal ondernemerschap

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Als de mist optrekt worden de contouren zichtbaar van een typisch Twentse boerenhoeve in ‘the middle of nowhere’. In werkelijkheid is dit Tubbergs grondgebied; buiten bij Mander is Stayble gevestigd. Hier worden mensen ondersteund en begeleid in hun ontwikkeling en klaargestoomd voor de arbeidsmarkt. Deze MKB tour Tubbergen stond in het teken van “Mens en talent”.

Onderneemster Mirjam Braakhuis van Stayble vertelt gedreven over haar onderneming. Haar klanten zijn statushouders, langdurig werklozen, mensen met een beperking, maar ook eenzame ouderen en demente bejaarden. Met hulp vinden ze opnieuw een weg. Zoals Barras uit Syrië, die inmiddels werkt in het timmerbedrijf van Gerrit Hilberink in Geesteren. Die is superblij met zijn nieuwe medewerker. Net als de lokale bakker, die bijzondere hapjes betrekt van een andere Stayble deelnemer. Zo zijn er meer succesverhalen van sociaal ondernemerschap, waarbij ook economische belangen tellen.

Tijdens de Tubbergse tour was ook aandacht voor #Zikke, een samenwerking tussen onderwijs, ondernemers en overheid waarbij basisschoolkinderen in contact komen met hun talenten en motivatie. Een initiatief van de Mariaschool uit Reutum, dat door de provincie wordt ondersteund vanuit gebiedsontwikkling Noordoost Twente, en waar steeds meer bedrijven en scholen bij aanhaken.

Bij Tante Sien in Vasse ging het gesprek over de vrijetijdseconomie in het Twentse. De dorpen van Tubbergen, met hun kleinschalige toeristische (vaak) familiebedrijven zijn op zoek naar de mogelijkheden voor betere samenwerking. Daarbij kijken ze naar wat hen uniek maakt. Want kleinschaligheid maakt ook kwetsbaar temidden van grote toeristische ondernemingen. ‘Wandelen kun je overal’ zegt ondernemer Dagmar Boerrichter, over het voormalige predicaat ‘Tubbergen Wandelgemeente.’ Glaskunst, natuur en carnaval maakt de regio bijzonder, en aan dat imago wordt verder gewerkt, het toeristisch aanbod samen te versterken.

Tubbergen gaat overigens ook aan de slag met de verschillende dorpscentra. Vergrijzing en veroudering van het winkelbestand maakt dat de dorpen actie moeten ondernemen om toekomstbestendiger te worden. Ze doen dat met een retaildeal in de hand en met hulp van het #MijnDorp2030 traject.

Links:
Stayble https://www.stayble.nl/people
Zikke https://zikke.nl/
Mijn Dorp 2030 https://www.tubbergen.nl/mijn-dorp-2030Downloads

Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 05-02-2018

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 18-07-2019 23:21

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief