Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis januari 2018 Streektaal op school

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Streektaal kan helpen bij het leren van Nederlands en andere talen. De IJsselacademie helpt scholen in Overijssel daarom streektaal te verwerken in hun lessen. Neerlandica Willemijn Zwart (28) is projectleider streektaalonderwijs bij de IJsselacademie.

Willemijn: “Streektaal is een handig hulpmiddel. Hoor je bijvoorbeeld in het plat een ie, dan schrijf je in het Neder- lands een ij. Zo weet je dat ‘boerderie’ in het Nederlands ‘boerderij’ wordt en niet ‘boerderei’. Streektaal helpt ook bij het leren van vreemde talen. Niet voor niets hebben bewoners uit de grensstreek die plat praten weinig moeite hun buren aan de andere kant van de grens te verstaan. Aandacht voor streektaal helpt bovendien vooroordelen over dialect weg te nemen.”

Kinderen krijgen steeds meer vakken. Moet daar ook nog streektaal bij?

“Het is prima te combineren met andere vakken. De Prinsenschool in Enschede gebruikt bijvoorbeeld streektaal in de aardrijkskundeles. Op een kaart van Nederland kleuren de kinderen in waar Fries, Limburgs of Nedersaksisch wordt gesproken en ze leren woorden in streektaal. Leuk om te zien hoe de stoerste jongetjes uit de klas dialect ‘vet’ gaan vinden. Op https://educatie.mijnstadmijndorp.nl, onze nieuwe website, verzamelen we lesmateriaal en geven we tips.”

Provincie Overijssel beschouwt streektaal als belangrijk immaterieel erfgoed en ondersteunt het project van harte.Downloads

Laatst bewerkt op: 23-01-2018