Start initiatief

JIJ Magazine - editie november 2017 Energie én geld besparen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Energie besparen is goed voor het milieu én voor je portemonnee. Maar dan moet je wel eerst geld hebben om te investeren in bijvoorbeeld zonnepanelen. Gelukkig zijn er slimme
regelingen die een handje helpen.

Mark van Zanten uit Nieuw Heeten is sinds deze zomer de trotse eigenaar van 25 zonnepanelen dankzij de energiebespaarlening. ”Ik wil graag duurzaam leven, maar dacht dat zonnepanelen veel te duur voor mij waren. Maar dat viel mee en toen deze gunstige lening voorbijkwam, hebben we doorgepakt.”

Zonnepanelen en een warmtepomp

Mark woonde met zijn vriendin nog niet zo lang in hun nieuwe huis. Omdat ze bij de bouw niet wisten dat ze zonnepanelen zouden krijgen, koken en douchen ze nog op gas. Maar hun huis wordt nu al wel verwarmd door een warmtepomp. ”En als de cv-ketel of het fornuis op den duur versleten zijn, gaan we ook elektrisch koken en water elektrisch verwarmen.” Tot die tijd gaat het overschot aan Kilowatts terug naar het energiebedrijf.
Een snelle rekensom leert dat de lening dik uit kan. “We lossen in 15 jaar 15.000 euro af, zo’n 90 euro per maand, waarvan je een deel ook nog kan aftrekken van de belasting. In de eerste twee maanden leverden de zonnepanelen al 150 euro per maand op.” In de winter zal de zonne-opbrengst wel iets lager liggen, maar dan tikt het voordeel van een warmtepomp weer extra door: er wordt geen gas verstookt voor de cv. Mark
is tevreden. ”Ik ben milieubewust en het levert nog geld op ook.”

Energie én geld besparen

vkDSC_4594(inzet, uitsnede).jpg

Besparing op maandlasten

Jeroen Kroese uit Deventer leeft ook energiezuinig, dankzij zonnepanelen, een waterbesparende douchekop en spaarlampen. Ook hij sprak daarvoor niet zijn spaargeld aan. Jeroen maakte gebruik van het zogeheten Woningabonnement. “Daarmee bespaar ik zo’n 125 tot 150 euro per maand aan energie. Nu krijg ik dat geld nog niet, mijn energienota is nog hetzelfde. Wat ik bespaar wordt namelijk direct gebruikt om de investering af te lossen. Dat duurt ongeveer 15 tot 17 jaar. Net op het moment dat ik waarschijnlijk minder ga werken, heb ik dan een mooie besparing op mijn maandlasten.”
Jeroen koos voor deze constructie omdat hij
niet al zijn spaargeld wilde aanspreken. “Je wilt toch een buffer houden. Nu financiert een ander alles voor en betaal ik het langzaam af met de bespaarde energiekosten. Hoe energiezuiniger wij leven, hoe sneller de aflossing gaat.
Dat stimuleert echt. En alle apparatuur wordt nog netjes onderhouden ook. Als ik het aan mensen vertel, lopen zij er ook echt warm voor.”

Je woning verduurzamen?


Check op www.energiesubsidiewijzer.nl welke subsidie er voor jou beschikbaar is. Wil je meer weten over de energiebespaarlening (met rentekorting voor Overijsselaars)? Kijk op www.energiebespaarlening.nl. En ga voor informatie over het Woningabonnement naar www.woningabonnement.nl.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie Wonen
Laatst bewerkt op: 21-11-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 22-09-2019 7:38

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief