Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie november 2017 Appeltjes onder een deken

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Op de Mandjeswaard, vlakbij Kampen, ligt de oudste boerderij van Kampereiland: Erf 1. Hier runt de familie Bruins een melkveehouderij en een kaas- en zuivelmakerij.

Vader Harry en zoon Klaas-Jan verzorgen het melkvee en moeder Petra maakt zuivel. Dochter Irene is van oorsprong diëtiste in het ziekenhuis, maar tegenwoordig kaasmaker en het aanspreekpunt bij Erf 1. Irene: “Iedereen is welkom om een kijkje te nemen op onze boerderij. Zo willen we mensen betrekken bij het boerenleven en hen laten zien waar hun eten vandaan komt. Die verantwoordelijkheid hebben wij, vind ik. Als diëtiste was ik vooral bezig met de gevolgen van een ongezonde levensstijl of chronische ziekte. Ik vind het leuk dat ik nu juist aan de voorkant bezig ben: mensen laat kennismaken met de manier waarop hun eten geproduceerd wordt.”

Twitterende koe

Ondernemen zit de familie in het bloed, de melkveehouderij gaat al vijf generaties over van vader op zoon. Maar de familie Bruins gaat met de tijd mee. Niet alleen heeft koe Rozemarij haar eigen Twitteraccount (@Kamperkoe), er wordt op Erf 1 ook zuivel en kaas gemaakt. “Op ambachtelijke wijze, met aandacht voor de natuur en zonder overbodige toevoegingen. We kwamen op dit idee omdat mijn moeder altijd heerlijke vla maakt. Die smaak wilden we graag met anderen delen.” Tenslotte wordt het vlees van de eigen koeien uiteindelijk verkocht in vleespakketten.
Nieuwsgierig naar het boerenleven? Op Erf 1 ben je van harte welkom! Kijk voor de openingstijden op www.erf1.nl.

Appeltjes onder een deken

DSC_4530.jpg

Recept

Ingrediënten
• 4 appels, bijvoorbeeld Jonagold (niet te groot) 

• 50 g rozijnen
(even geweekt in warm water of rum) 

• 30 g bruine basterdsuiker 

• 3/4 tl speculaaskruiden 

• 10 g boter 


Bereidingswijze

Schil de appels en boor het klokhuis eruit met een appelboor. Zet ze in een lage, liefst niet te grote ovenschaal, waar ze nét in passen. Tip: zet een zelf gevouwen ‘bakje’ van aluminiumfolie op de bodem van de ovenschaal. Meng de geweekte rozijnen
met de basterdsuiker en de speculaaskruiden en vul daarmee de holtes in de appels. Verdeel de boter
in vier stukjes en dek elke holte af met een klontje boter; druk het klontje boter een beetje in de holte. Zet de schaal met appels dertig minuten in een op 200 graden voorverwarmde oven. Verwarm de Erf 1 vanillevla iets en neem de ovenschaal uit de oven en giet de warme vanillevla over en rondom de appels. Tip: Vul de appeltjes ook eens met iets anders, bijvoorbeeld met nootjes, abrikozen, cranberry’s of karamelblokjes.
Eet smakelijk!Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Sociale ontmoeting en sport Evenementen Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 21-11-2017