Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine - editie november 2017 Het vleermuizenhotel

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Ze wonnen de hoofdprijs, vorig jaar: de leerlingen van basisschool De Zaaier in Nieuwleusen met hun ontwerp voor een vleermuizenparadijs. Dat gebeurde in het kader van de wedstrijd Groen, groener, groenst, die op dit moment een nieuwe editie beleeft. Kinderen mochten met elkaar een dierenverblijf voor hun schoolplein of de directe omgeving ontwerpen. Vijf scholen gingen ermee aan de slag. Maar hoe staat het nu met dat vleermuizenparadijs?

Beeldend kunstenaar Eric Schutte uit Ommen werkte in de achterliggende maanden het ontwerp voor het vleermuizenparadijs verder uit. De school, de ontwerpers Ireen, Stefanie, Loes en Marit, de kunstenaar en vleermuizenkenner Theo Douma uit Rouveen togen aan de slag om het ‘hotel’ een concrete vorm en plek te geven. Op het schoolplein? Dat werd niks. Directeur Hetty Ruitenberg van CBS De Zaaier stuitte al snel op een paar bureaucratische hobbels; er moesten vergunningen komen om het paradijs te mogen bouwen. “Dan word je als school ook eigenaar van het bouwsel en moet je het onderhouden: als onderwijsinstelling kunnen we dat niet trekken. Bovendien is de grond niet ons eigendom en gaat de school binnen afzienbare tijd fuseren. Het pand krijgt een andere bestemming.”

Water- en andere vleermuizen

Daarop werd er gezocht naar een betere plek. Die is intussen gevonden bij de Hulsterplas bij Nieuwleusen. De noodzakelijke procedures zijn inmiddels doorlopen; het wordt een fors bouwsel van 6 meter hoog, dat met een kraan moet worden geplaatst. Kunstenaar Eric Schutte ziet het helemaal zitten. Hij blijft enthousiast en schat in dat het vleermuizenparadijs dit najaar gebouwd kan worden. De locatie bij de plas is wat hem betreft perfect.
Het moet meer dan de kast alleen worden, het is eigenlijk een totaalconcept. Ik zou ook graag de omgeving er op aanpassen, de beplanting en de bomen. Er zouden nog wat vleermuizenkasten omheen moeten komen zodat het een écht paradijs wordt.” Er zitten volgens kenner Theo Douma op de locatie allerlei soorten vleermuizen. “Van gewone vleermuizen tot rosse- en dwergvleermuizen. Misschien zelfs watervleermuizen. Het zou voor kinderen én volwassenen een prachtige plek kunnen worden om meer te leren over de wondere wereld van de vleermuis en z’n biotoop.”
Het vleermuizenhotel wordt eigendom van de gemeente Dalfsen. Die zal in overleg met de school het beheer en onderhoud voor haar rekening nemen, zodat de kinderen ook in de toekomst betrokken blijven bij hun winnende ontwerp. Als alles goed gaat, wordt het vleermuizenparadijs nog dit jaar geplaatst.

Het vleermuizenhotel

vkDSC_5166.jpg

Groener dan groen

De wedstrijd Groen, groener, groenst beleeft op dit moment haar derde editie. Maar liefst 58 scholen hebben zich gemeld om mee te doen aan de prijsvraag. Daarvan gaan nu
25 scholen, onder begeleiding van deskundigen van IVN, NMO en Landschap Overijssel, aan de slag om een groen schoolplein te ontwerpen waar niet alleen plaats is om te spelen, maar ook ruimte voor groen en dieren.
Meer informatie: www.groensteschoolpleinoverijssel.nl.

Goed nieuws

Provinciale Staten van Overijssel besloten in de vergadering van oktober dat de schoolpleinen in Overijssel best nóg groener kunnen. Ze willen een onderzoek naar de pleinen en een plan van aanpak om voor 2022 de speelplaatsen –vooral die in de steden– te ‘vergroenen’. In december komt er een voorstel in de Staten om daar de financiering voor te regelen.Downloads

Video Natuur Milieu en duurzaamheid Werk en opleiding Wonen
Laatst bewerkt op: 30-11-2017