Start initiatief

Overijssel Onderneemt Mona Keijzer vol lof voor marktgerichte opleidingen REMO

Onderdeel van:

Onderdeel van:

‘Zo moet het!’ Dat hoor je niet elke dag uit de mond van een staatssecretaris. Mona Keijzer, de kersverse staatssecretaris van Economische Zaken riep het spontaan bij het bezoek aan opleidingsinstituut REMO West-Twente in Rijssen.

Door nauwe samenwerking tussen gemeente, bedrijfsleven, onderwijs en provincie worden hier opleidingen in elektro en metaal verzorgd voor skills waar de markt echt op zit te wachten. ‘Ik hoor overal dat tekort is aan technisch personeel en dat de aansluiting onderwijs-bedrijfsleven niet altijd klopt. Deze aanpak inspireert mij echt’. Mona Keijzer vertelde eerlijk dat het MKB haar na aan het hart gebakken ligt. Ze was dan ook één en al oor voor hoe de provincie Overijssel als meest MKB-vriendelijke provincie van Nederland de zaken aanpakt. Bijvoorbeeld met de hulp die familiebedrijven kunnen krijgen als de jongere generatie de zaak gaat overnemen. ‘Dat is het moment waarop ook innovatie aan de orde komt zoals verduurzaming, robotisering, ICT. Daarbij kunnen wij hulp aanbieden, iemand die meekijkt en adviseert’, legde gedeputeerde Eddy van Hijum (Economie) uit. Volgens Mona Keijzer hebben familiebedrijven een gouden marketingwapen in handen: dichtbij, betrouwbaar, serieus. ‘Daar mogen ze zich best wat meer op profileren. Mensen hebben in deze onzekere wereld behoefte aan serieuze en betrouwbare bedrijven’. Burgemeester Arco Hofland van Rijssen-Holten besprak de positieve houding van de gemeente Rijssen-Holten naar ondernemers. ‘Een duidelijke Nee als iets niet kan, maar in principe moet je houding zijn: Ja, als het enigszins kan’. En dat werkt: Rijssen-Holten werd al twee keer uitgeroepen tot meest MKB-vriendelijke gemeente van Overijssel en vorig jaar zelfs de landelijk winnaar.

Files

Problemen waren er ook om aan te kaarten. De broodnodige verbreding van de A1 bijvoorbeeld, voor de stoet aan harde werkers (met name in de bouw) die dagelijks vastloopt in de files. En de aanbestedingen die soms aan zoveel regels moeten voldoen dat plaatselijke en regionale bedrijven geen schijn van kans maken. Keijzer beloofde hier goed naar te kijken. ‘Provincies en gemeenten zouden bij elke aanbesteding moeten kijken: zijn al die eisen die we erin zetten wel noodzakelijk? Daarmee frustreer je je eigen kleine ondernemers terwijl je ze met een iets andere aanpak wél in stelling kunt brengen’.

Wangedrocht

Nog een levendige frustratie bij de ondernemers in Rijssen-Holten: het aannemen van meer vaste krachten in plaats van flexwerkers. ‘De regelingen die er nu zijn, blijken een wangedrocht. Wij willen graag meer vaste krachten, maar hoe kom je eraf als het niet werkt?’, zei Mark Voortman van Voortman Steel Group. Keijzer benadrukte dat in het nieuwe regeerakkoord daarvoor al verbeteringen worden aangedragen. Ook naar de gevolgen van het verhogen van de pensioenleeftijd wordt gekeken. Een leven lang leren en daarmee inzetbaar blijven is het toverwoord.
Daar kon directeur Gerrit Schalk van opleidingsinstituut REMO West-Twente mooi bij aanhaken. Want REMO levert niet alleen jonkies af, er lopen ook zij-instromers die de techniek in willen, en oudere werknemers die bij moeten blijven. ‘Alles in nauw overleg met het bedrijfsleven. Wij kunnen gegarandeerd elk jaar 45-50 nieuwe mensen in metaal en elektro aan een baan helpen. En als mensen bijscholing nodig hebben faciliteren we dat ook. Nu zijn er al technische arbeidskrachten tekort. We moeten er naar toe dat mensen die de goede mentaliteit hebben en potentie, bijgeschoold worden. Wat kunnen we uit mensen halen? Dat moet de vraag zijn in plaats van met zijn allen zoeken naar kant-en-klare krachten’.

Prachtige bedrijven

Gedeputeerde Eddy van Hijum noemde het bezoek dat hij in de afgelopen maanden in de MKB-tour bracht aan diverse bedrijven in de provincie inspirerend. Er staan nog een paar gemeenten op het programma, maar dat betekent zeker niet dat de provincie daarna de interesse in het MKB verliest. ‘We hebben veel prachtige bedrijven bezocht en het contact met bedrijfsleven en gemeenten kunnen intensiveren. Sommige regelingen van de provincie waren niet overal bekend, van andere regelingen hoorden we dat ze te ingewikkeld zijn. Daar kunnen we nu echt concreet mee aan de slag. En het contact met het MKB willen we zeker ook na de tour vorm blijven geven’.Downloads

Video Energie Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 22-11-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 15-09-2019 18:4

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief