Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijssel Onderneemt Onstuimige groei met verstuivers

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Naam: Wilbur de Kruijff
Bedrijf: Medspray in Enschede
Aantal werknemers: 25
Bijzonderheid: maakt high tech nozzles om vloeistoffen heel fijn te kunnen verstuiven
Advies aan collega-ondernemers: ‘Vraag advies aan grote klanten’

,,Dit product is eigenlijk bij toeval ontstaan. Ons moederbedrijf maakte microzeven waarmee bijvoorbeeld bloed en melk worden gezeefd. Een medewerker blies er een keer vanaf de andere kant vloeistof doorheen en zag dat het heel mooi fijn vernevelde. Simpel gezegd maken we microscopisch kleine gaatjes in een heel dun plaatje silicium. Daarmee kun je veel fijner verstuiven dan met wat er al op de markt was.
Onze producten worden onder andere gebruikt in verstuivers voor inhalers, de medische industrie dus. Maar we werken ook voor de cosmetische industrie. Dan moet je denken aan parfum en gezichtssprays. We maken de verstuivers zelf, met 25 mensen, in de High Tech Factory. Medspray is begonnen als start-up vanuit de UT, onze oprichters en onze huidige CEO, Han van Egmond, studeerden daar. Ik kwam uit Delft als productontwerper er sta aan het hoofd van Medspray Pharma.

We groeien heel hard. Volgend jaar zitten we al op 800.000 stuks, het jaar erna zijn er al orders voor 5 tot 6 miljoen stuks. Dat is natuurlijk wel waar je op hoopt als je na veel research met iets nieuws op de markt komt. Met onze vinding kunnen we nog nieuwe toepassingen maken, zoals voor deodorant of oogspray. Dat is een kwestie van meer of minder gaatjes en de maat van de gaatjes veranderen. De groei is er dus zeker nog niet uit. Het fijne van een paar grote klanten is dat zij niet alleen grote orders opleveren, maar jouw naam ook weer bij anderen noemen. En ze kunnen je in het begin ook helpen met juridische zaken en patenten. Zo groei je eigenlijk met hen mee.
In het begin hebben wij veel subsidies gekregen, ook van de provincie, en hulp van Oost NV, nu Oost NL, en van Kennispark. Zo kregen we in onze beginjaren af en toe advies van iemand die bij Philips een fabriek voor DCC recorder-koppen had opgebouwd en geleid. De provincie kan startendeondernemers zeker op weg helpen. Bijvoorbeeld door Kennispark / NovelT te ondersteunen bij het inhuren van experts op het gebied van patenten of opschaling. Daar kunnen opstartende bedrijven in de regio dan terecht voor advies’.Downloads

Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 17-11-2017