Start initiatief

Overijssel Onderneemt Bij Niverplast is iedereen een beetje baas

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Naam: Richard Nieuwenhuis (32)
Bedrijf: Niverplast in Nijverdal
Aantal werknemers: 140
Bijzonderheid: Niverplast heeft geen management
Advies aan collega-ondernemers: ’Vertrouw je mensen, durf los te laten’

‘Ons bedrijf maakt verpakkingsmachines en verpakkingslijnen, onder andere voor grootindustriële bakkerijen. Eerder produceerden we alleen folie, maar in 2000 zijn we helemaal overgeschakeld op de techniek. We moesten helemaal opnieuw beginnen, met maar 15 man personeel. Nu werken we met 140 mensen. We hebben besloten om geen leidinggevenden meer aan te stellen, maar mensen in het bedrijf verantwoordelijkheid te geven. Dus niet op maandag zeggen: jij moet deze week dit en dat, maar duidelijk maken wat de doelen zijn en mensen laten meedenken en het werk zelf organiseren. Chaos? Nee, integendeel. Mensen voelen zich verantwoordelijk, zijn zelf eigenaar en doen daardoor juist veel meer hun best. Vroeger duurde het wel drie jaar voor we van een idee naar een werkende machine waren, nu doen we dat in een paar maanden.

De vrijheid is groot. Als iemand bijvoorbeeld net een baby heeft en daardoor ’s ochtends een keer een uurtje later is: geen probleem. Dan werk je ’s avonds toch wat langer door? Je moet binnen de groep natuurlijk geen problemen veroorzaken maar dat regelen ze ook prima zelf. Ik ben ook geen directeur, maar gewoon Richard die kan helpen als je vastloopt.

Vooral de jongere generatie spreekt dat aan, die zijn niet zo autoritair opgevoed als de generatie hiervoor. Maar mijn vader, die dit bedrijf heeft opgericht, wil soms nog sneller dan ik dus het is niet alleen iets voor jonge werknemers, het moet bij je passen. Soms nemen we na de proeftijd afscheid van iemand. Je houdt altijd mensen die liever precies van dag tot dag een takenlijstje willen, zo werken wij niet. Mijn advies aan collega-ondernemers is: Durf los te laten, vertrouw je mensen. Onze capaciteit is er in twee jaar door verdubbeld.

De samenwerking met de gemeente is heel goed, ze hebben echt meegedacht over onze nieuwbouw. En van de provincie hebben we subsidie gekregen voor duurzame energie. Wat nog beter kan? Ik ben nu één van De Pioniers, de Krachtclub voor ondernemend Overijssel. Creëer als provincie nog meer mogelijkheden om elkaar te ontmoeten en inspireren, samen weet je meer dan alleen’.Downloads

Energie Sociale ontmoeting en sport Mobiliteit en verkeersveiligheid Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 14-11-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 17-09-2019 14:17

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief