Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Goed bestuur "Ondenkbaar in Syrië"

Onderdeel van:

Onderdeel van:

"Partij voor Dieren? 50PLUS? Ondenkbaar in Syrië."

Samer Alsaleh vluchtte in 2015 uit Syrië naar Nederland. Hij verwondert zich hier over de ontevredenheid onder Nederlanders over de politiek. "Je kunt hier zeggen wat je wilt en er is zelfs een partij voor de dieren. Wat wil je nog meer?"

Een woonerf in de Zwolse wijk Westenholte. Samer Alsaleh (25) woont er in een spaarzaam ingerichte tussenwoning op een steenworp van de uiterwaarden van de IJssel. Drie jaar geleden studeerde hij nog in de Syrische hoofdstad Damascus. Hij besloot te vluchten omdat hij als dienstplichtig militair de gewapende strijd zou moeten aangaan met zijn landgenoten.

Ontsnapte koe

Alsaleh is lovend over zijn nieuwe thuisland. "Nederlanders spreken goed Engels en ik word hier niet gediscrimineerd. Overal zijn fietspaden er is veel groen." Alles goed voor elkaar dus. Dat heeft hij wel anders gezien. Niet alleen in Syrië, maar ook in het Franse Nantes, waar zijn zus woont. "Lelijke gebouwen, armoede. Het leek Damascus wel."

Op hogeschool Windesheim in Zwolle leerde Alsaleh Nederlands. Daar vertelden ze hem over de politiek en democratie in ons land. In maart volgde hij via internet de Tweede Kamerverkiezingen. Opvallend vond hij de verscheidenheid aan politieke partijen. "Voor alles is een partij: voor ouderen, voor de natuur, voor de dieren." Hij verbaasde zich over een actie van dierenliefhebbers die een ontsnapte koe wilden redden van de slacht. "Zoiets hoef je in Syrië niet te proberen. Er wordt niet geluisterd en misschien beland je zelfs in de gevangenis."

Wassen neus

Ook Syrië heeft een parlement maar de verkiezingen zijn een wassen neus, vertelt Alsaleh. "Een plek in het parlement is gewild. Niet omdat je als parlementariër invloed hebt, maar omdat je als vriend van de president privileges krijgt."

In Syrië werd een heus referendum georganiseerd om de president aan te wijzen. "Maar je kon maar op één persoon stemmen, dus erg democratisch was het niet." In Nederland valt tenminste iets te kiezen, zoals bij het Oekraïne-referendum. Hoewel? Een meerderheid stemde tegen, maar het verdrag tussen Europa en Oekraïne kwam er toch. "Dat is wel gek," geeft Alsaleh toe.

Armin van Buuren

Alsaleh werkte na zijn vlucht uit Syrië een tijdje voor een Turks reisbureau. Met veertig anderen wist hij in een bootje het Griekse eiland Lesbos te bereiken. Via Athene reisde hij naar Nederland, deels te voet. "Ik ben fan van Nederlandse deejays zoals Armin van Buuren en Hardwell", verklaart hij zijn keuze voor ons land.

In het begin moest hij wennen aan de Nederlandse cultuur, bekent hij lachend. "Ik was bij een Nederlandse vriend die vroeg of ik wat wilde eten. In Syrië zeggen we uit beleefdheid altijd nee, ook als we ja bedoelen. Maar mijn vriend concludeerde dat ik geen honger had. Daar zat ik dan, met een rammelende maag."

Alsaleh doorliep de asielprocedure en belandde via verschillende opvanglocaties anderhalf jaar geleden in Zwolle. Zijn verblijfsvergunning is geldig tot 2020. Dan wordt gekeken of hij mag blijven.

Architect

Inmiddels spreekt hij de taal zo goed dat hij in Amsterdam een vervolgcursus doet. Alsaleh deed de afgelopen jaren administratieve werkzaamheden bij Windesheim en werkte bij McDonalds en bij het stadsstrand in Zwolle. Maar zijn droom is architect worden. In Syrië had Alsaleh architectuur willen studeren, maar dat privilege was voorbehouden aan vrienden van de president. Alsaleh besloot dan maar elektrotechniek te gaan doen. In Nederland hoopt hij op een tweede kans om architectuur te studeren, in Delft.

Hoe goed hij het hier ook naar zijn zin heeft, het liefst zou Alsaleh terugkeren naar Damascus. Zijn glimlach maakt plaats voor een verdrietige blik als hij vertelt over zijn ouders en broer en zus die hij in de Syrische hoofdstad moest achterlaten. "Ik heb ze nu tweeënhalf jaar niet gezien. Mijn moeder heeft kanker. We hebben contact via WhatsApp. Ik mis ze."

Kijk ook eens op de website van Vers Bestuur en volg ons op Twitter!Downloads

Laatst bewerkt op: 06-02-2018