Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

MKB Tour Ommen 20 oktober Ténax in Ommen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De grafische industrie heeft het moeilijk, ook in Overijssel. Maar met bedrijven die op tijd hebben ingezet op nieuwe technieken en mogelijkheden, gaat het juist erg goed.

Bij de MKB-tour bezocht gedeputeerde Economie Eddy van Hijum met vertegenwoordigers van provincie en gemeente zo’n innovatief en zeer succesvol bedrijf: Ténax in Ommen.

Ténax in Ommen

Rondleiding Tenax-38.jpg

Ténax bedrukt miljoenen cosmeticaverpakkingen

Een lekkere shampoo van een bekend merk? Of een fijne gezichtscrème? Tien tegen één dat de verpakking die er omheen zit, aantrekkelijk is bedrukt door Ténax in Ommen. Het grafische bedrijf verzette tijdig de bakens en is nu één van de grootste zeefdrukkerijen van Europa, onder andere voor bekende merken als l’Oreal, Rituals en Nivea. ‘Vroeger kon je kiezen uit vijf merken shampoo, nu wel uit 50. En die merken willen er allemaal uitspringen door hun verpakking en elke paar jaar een nieuwe look’, legde managing director Mike Delissen uit. In zijn slechtste jaar was de groei 22 procent, voor dit jaar gaat de teller alweer richting 50 procent. Dagelijks komen 800 tot 1000 pallets met verpakkingen bij Ténax binnen om bedrukt te worden. De lege verpakkingen gaan daarna naar een bedrijf om gevuld te worden. Naast de cosmeticabranche werkt Ténax ook voor de lichte farmacie en food & beverage, maar de cosmeticafabrikanten zijn veruit de grootste klant. De meeste verpakkingen die worden bedrukt zijn van kunststof, maar ook glas en metaal kan in Ommen worden verfraaid.

Ténax in Ommen

Rondleiding Tenax-22.jpg

Uitbreiding Ténax op bedrijventerrein de Rotbrink

De drukkerij is ondanks diverse uitbreidingen uit het verleden en een geplande vergroting toch alweer te klein. Daarom wordt op bedrijventerrein De Rotbrink in Ommen nieuwbouw voorbereid. Daar worden onder andere doppen en deksels van cosmetica gemetalliseerd, van een mooie metalen look voorzien dus. Dat gebeurt nu nog in Duitsland. Delissen heeft nu al 120 mensen in dienst, met de nieuwe fabriek komt het aantal werknemers op 250. Die krijgen een interne opleiding.

Duurzaam en sociaal ondernemen

Delissen onderneemt met een groen hart: zonnepanelen, gebruik van deels gerecyclede kunststoffen, oplosmiddelvrije inkten. Zijn bedrijf is ook sociaal betrokken. Veel werk wordt gedaan door mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. De directeur schetste hoe dat soms problemen kan opleveren als de sociale werkvoorziening mensen echt bij hem in de fabriek wil laten werken. ‘Dat kan niet iedereen aan, omdat het heel veel prikkels zijn. Daarom zoeken wij mogelijkheden om deze mensen toch werk te kunnen bieden, onder andere door twee van onze machines in een eigen halletje bij de sociale werkvoorziening te plaatsen, waar ze rustig en begeleid kunnen werken’.

Ténax in Ommen

Rondleiding Tenax-7.jpg

Samenwerken om optimaal te ondernemen

Een gezond MKB staat of valt met een goede samenwerking tussen provincie en bedrijfsleven, maar ook met gemeenten. In Ommen zit dat wel goed: Ténax werkt de laatste jaren prettig samen met de gemeente Ommen, het ondernemersklimaat is er goed. Eddy van Hijum bezocht zoals gebruikelijk bij de MKB-tour ook in Ommen het gemeentehuis om over actuele ontwikkelingen te praten. ‘Provincie, gemeenten en ondernemers moeten continu met elkaar in contact blijven en de aanpak aanscherpen zodat de ondernemer optimaal kan blijven ondernemen. De MKB-tour biedt daarvoor een uitstekende gelegenheid’.

Ténax in Ommen

Rondleiding Tenax-11.jpgDownloads

Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 23-10-2017