Start initiatief

Groen! Groener! Groenst! kids Nieuws

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Hoe het met de meiden gaat die ontwerpwedstrijd Groen! Groener! Groenst! kids hebben gewonnen?

Op vleermuissafari bij de Hulsterplas

Over stealtmotten, kijken met je oren, vissen met je voeten en gewoon blijven hangen.

Ireen, Stefanie, Loes en Marit wonnen vorig jaar als leerlingen van CBS De Zaaier de door provincie Overijssel uitgeschreven ontwerpwedstrijd 'Groen, groener groenst'. Onder begeleiding van hun docent Gerriën Groen ontwierpen ze een Vleermuisparadijs bestaande uit een onderkomen in een vleermuisvriendelijk landschap. In samenwerking met Theo Douma (vleermuisspecialist), Eric Schutte (beeldend kunstenaar) en de gemeente Dalfsen is er door de provincie gekeken naar de mogelijkheden en de realisatie.

Zo bleek de omgeving van de Hulsterplas de ideale biotoop; een plek met afwisseling, begroeiing en vooral water. Een aanvulling voor het geheel zou bestaan uit het realiseren van meer onderkomens. Eén onderkomen zal groter worden uitgevoerd; dit bouwwerk zal als markering gaan dienen voor het project.

Maar wat is er leuker dan samen met een vleermuisspecialist op 'vleermuisjacht' te gaan! Theo Douma had twee gedroogde vleermuizen meegenomen. Een grootoorvleermuis; een vleermuis die zijn prooi tussen de bladeren zoekt en een kleine vleermuis. De kleine vleermuis leek gewoon op de kop te slapen. Theo vertelde dat de beestjes soms hangend stierven, gewoon uitdroogden en bleven hangen. Hij had ook een 'batdetector' meegebracht; een apparaatje dat de geluiden ontvangt die de vleermuis maakt om te kunnen navigeren of de prooi op te sporen. Aan de hand van deze geluiden weet je met welke vleermuis je te maken hebt.

Al direct in het begin kwamen we de dwergvleermuis tegen. Even later gevolgd door een laatvlieger, een rosse vleermuis en een ruige vleermuis. Prachtig om te zien was ook de watervleermuis die met de achterpoten als een visarend insecten van het wateroppervlakte pakt. Tijdens het vliegen was de lichtgekleurde en kenmerkende onderkant goed te zien. Op dezelfde plaats werden we verrast door twee dwergvleermuizen die leken te kijken wat we kwamen doen en waar we mee bezig waren; als grote motten bleven ze om ons heen fladderen. Theo vertelde dat het ook de paringstijd was voor de vleermuizen en dat je aan de geluiden kon horen of je met een mannetje of vrouwtje te maken had. Door de opgevangen geluiden vertraagd af te spoelen kun je horen dat de piepjes niet altijd dezelfde frequentie hebben.

Op sommige momenten volgen de piepjes elkaar echt heel snel op. Het blijken de momenten te zijn dat de vleermuis een insect 'bekijkt' vlak voor het grijpen. Deze techniek is zo accuraat dat het beestje kan 'zien' met welk insect het te maken heeft. Een wesp pakt hij niet.. Insecten die in de gaten hebben dat zij zijn gespot laten zich soms uit de lucht vallen om te voorkomen dat zij gepakt worden en er zijn zelfs motten die zich zo hebben ontwikkeld dat zij niet 'zichtbaar' zijn voor echolocatie.
Al met al een hele ervaring; een kijkje in een wereld die gewoonlijk aan je voorbij gaat. En laten we eerlijk zijn, wie is er nog meer op één avond 'the big five' van de Hulsterplas tegen gekomen?

www.ericschutte.nlDownloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 20-10-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 10-12-2019 16:29

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief