Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

MKB Tour Almelo - 7 juli ACtronics In Almelo

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Het Overijsselse midden- en kleinbedrijf heeft veel parels die het verdienen om eens in het middelpunt van de belangstelling te staan. ACtronics In Almelo is zo’n bedrijf.

Zelfs de beste automerken staan in de rij voor het Almelose vakwerk. Gedeputeerde Eddy van Hijum (Economische Zaken) nam er tijdens de MKB-tour een kijkje, en stond net als de rest van de afvaardiging (van de provincie en de gemeente Almelo) versteld.

ACtronics In Almelo

CynthiaFotografie_DSC2928.jpg

ACtronics werd 13 jaar geleden opgericht. Zoals het bij zoveel bedrijven gaat, begon directeur Leon Klein Staarman destijds uit persoonlijke interesse. ‘Ik hoorde dat een nieuwe elektronische control-unit voor een auto zo’n 1000 tot 1500 euro kostte. Waarom zou je een motor en andere auto-onderdelen wel kunnen reviseren en zo’n ecu niet? Toen ben ik het gewoon gaan proberen’. Dat missiewerk leidde tot een enorme groei. ACtronics begon met 15 werknemers, nu zijn dat er al meer dan 200. In december gaat een tweede vestiging in München open. De bekende automerken in Duitsland hebben de revisie-kunsten van ACtronics ook ontdekt en die passen helemaal in de huidige tijdgeest van milieuvriendelijkheid en hergebruik. De auto-industrie wil behalve kwaliteit ook onderdelen die er echt als nieuw uitzien. Ook daarmee onderscheidt de Almelose firma zich.

ACtronics In Almelo

CynthiaFotografie_DSC2931.jpg

Levensduur

Het bedrijf is uniek in Europa. Het repareert de onderdelen niet alleen, maar maakt ze ook echt beter. Is bijvoorbeeld één van vijf draadjes geknapt, dan wordt meteen het hele bundeltje vervangen en komt er een gel op tegen schokken, zodat de kans op weer panne kleiner wordt. Na de revisie is het onderdeel waterdicht en schokbestendig, wat de levensduur aanmerkelijk verbetert. Het ziet eruit als nieuw en dat voor ongeveer een tiende van de prijs van een nieuw onderdeel. ‘Eerst boden garagehouders onze revisies alleen aan als een klant een nieuw onderdeel te duur vond, nu beginnen ze er vaak meteen over’.
Het Almelose bedrijf stuurt elke dag zo’n 400 pakketjes gereviseerde onderdelen naar binnen- en buitenland. Op de serviceafdeling worden alle klanten in hun eigen taal te woord gestaan. Vanuit de vestiging in München zal het om veel grotere aantallen gaan: batches van honderden stuks ineens. De arbeidskrachten, die onder andere van het ROC Twente komen, krijgen intern nog extra opleidingen. ‘Wij hebben allerlei mensen aan het werk, van software-engineers tot ex-koks en mensen uit de zorg. Alleen bij Research en Development werken al 25 mensen. We kunnen veel automatiseren, maar zeker de helft blijft handwerk, dus we blijven laag-, midden- en hooggeschoolde krachten nodig hebben’.

ACtronics In Almelo

CynthiaFotografie_DSC2956.jpg

Veel banen

Klein Staarman ziet nog meer toekomstperspectief en hoopt daarbij op uitbreiding naast zijn huidige vestiging, maar dat is door bezwaren tegen de geplande ontsluiting vertraagd. Wethouder Langius van Almelo zegde toe dat dossier nog eens goed te bekijken op zoek naar een oplossing. De wethouder en de gedeputeerde waren eensgezind in hun enthousiasme over het innovatieve bedrijf, dat veel banen oplevert en technisch geschoolde mensen kan afnemen van de opleidingen in de regio. ‘In Almelo is bij veel bedrijven goed te zien hoe onderwijs, overheid en ondernemers door goede samenwerking veel meer kunnen bereiken. Dat soort driehoekjes moeten we bevorderen’, meenden aldus Van Hijum en Langius.

ACtronics In Almelo

CynthiaFotografie_DSC2948.jpgDownloads

Milieu en duurzaamheid Energie Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 17-10-2017