Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

12 oktober 2017 Cursus 'Sterrenkunde voor beginners' in Museum TwentseWelle

Media {{draggableItems.length}}

De KNVWS afdeling Twente en de sterrenwacht Coenraad ter Kuile starten in samenwerking met Museum TwentseWelle op 12 oktober 2017 met een cursus "Sterrenkunde voor beginners".

Op de cursusavonden wordt verteld over het zonnestelsel, de planeten, ontstaan van leven op aarde, kometen en meteorieten. Op de laatste lesavond worden verschillende soorten sterrenkijkers, het waarnemen en fotograferen door deze kijkers besproken.

Cursus 'Sterrenkunde voor beginners' in Museum TwentseWelle

De cursus wordt gegeven op 8 donderdagavonden en is inclusief een cursuspakket. Het cursuspakket bevat een rijk geïllustreerd 94 pagina's tellend cursusboek met gekleurde tekeningen, afbeeldingen en foto's en is netjes op A4-formaat ingebonden. Ook krijgen cursisten een draaibare sterrenkaart (planisfeer) en een kwadrant om deze tijdens de praktikum-opdrachten te gebruiken. Het is mogelijk om op een andere avond (dinsdagavond) onder begeleiding gebruik te maken van een computer-gestuurde spiegeltelescoop, om zo de maan en planeten en andere objecten aan de hemel te kunnen waarnemen.

De 8 lessen zijn opgedeeld in de volgende onderwerpen:

  • Uitleg planisfeer, kwadrant en gebruik van planetariumprogramma's. Iedere cursist krijgt een gratis USB-stick met planetariumsoftware
  • De zon
  • Het ontstaan van sterren
  • De rotsplaneten Mercurius, Venus, Aarde en Mars
  • De gasplaneten Jupiter, Saturnus, Uranus en Neptunus
  • Het ontstaan van het leven op Aarde
  • De Planetoïdengordel, Kuipergordel en Oortwolk
  • Sterrenkijkers en waarnemen (astrofotografie)

Informatie
De cursus wordt gegeven op 8 donderdagavonden van 19.30 uur tot 22.00 uur. De cursus start op donderdagavond 12 oktober 2018. De kosten bedragen € 75,00 per persoon, dit is inclusief het cursusmateriaal. Ook is de mogelijkheid aanwezig om tijdens de cursusduur op een dinsdagavond onder begeleiding gebruik te maken van een grote computer gestuurde telescoop om waarnemingen te verrichten aan maan, planeten en andere objecten aan de hemel. Opgeven voor deze cursus kan door te bellen met 074-2429547. Of te mailen naar: voorzitter@knvws-twente.nl of via secretaris@knvws-twente.nl.

Kosten en betaalgegevens
Kosten: € 75,00 per belangstellende
Leden van de KNVWS krijgen 10% korting.
Gelieve over te maken op IBAN: NL28 INGB 0002 9823 63 t.n.v. KNVWS afd.Twente o.v.v. "cursus sterrenkunde"
Voor een sucesvolle aanmelding moet de betaling vóór 28 september binnen zijn (twee weken voor aanvang van de cursus). De betaling geldt tevens als inschrijfbewijs.

Museum TwentseWelle
Het Rozendaal 11
7523 XG Enschede
053-4807680Downloads

Natuur Energie Evenementen
Laatst bewerkt op: 04-09-2017