Start initiatief

JIJ Magazine juli 2017 Kunsten op Straat - 25 jaar schakel tussen straat en theater

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Kunsten op Straat (KOS) bestaat 25 jaar en organiseert dit jaar in 14 Overijsselse gemeenten straattheater.

De grote kracht van straattheater is dat het laagdrempelig, gratis en dus voor iedereen toegankelijk is. Ruth Semmekrot vertelt waarom Kunsten op Straat zowel op cultureel als op economisch gebied belangrijk is voor Overijssel.

“Geïnspireerd door het Franse straattheater haalde Jan Eijsink, oprichter en voormalig directeur van KOS, deze vorm van cultuur naar Overijssel”, vertelt Ruth Semmekrot, directeur van Kunsten op Straat. “Het begon in 1991 in Hengevelde (gemeente Hof van Twente, red.). In 1992 werd de stichting Kunsten op Straat opgericht en werd het festival ook in andere gemeenten geïntroduceerd. In 25 jaar is Overijssel echt dé straattheaterprovincie van Nederland geworden.”

1800 acts uit 50 landen

Ruth Semmekrot: “Het festivalseizoen start eind mei en loopt door tot eind september. In haar 25-jarig bestaan heeft KOS al zo’n 1800 verschillende acts geboekt uit meer dan 50 landen.” Voor het samenstellen van het festivalprogramma bezoekt de programmeur van KOS een aantal grote promotiefestivals waar artiesten zich presenteren. “Bepalend is hoe de voorstelling overkomt op het publiek; de eerste 5 à 10 minuten van de act moeten de kijker pakken. Vervolgens maken we een adviesprogramma dat in overleg met de plaatselijke werkgroep aangevuld of aangepast kan worden. Dat zorgt voor een heel divers aanbod dat recht doet aan de lokale wensen. In iedere gemeente ziet het festival er dan ook anders uit. In Dalfsen gaat het bijvoorbeeld om een echte gezinsactiviteit, terwijl de opzet in Zwolle breder is. Belangrijk is dat het festival een goede balans biedt tussen klassieke, ‘makkelijke’ voorstellingen en meer prikkelend theater.”

Culturele of economische meerwaarde

“Het is niet ‘of’ maar ‘en’”, vertelt Ruth Semmekrot. “Een festival met een aantrekkelijk programma trekt veel publiek. Hier profiteren ook de plaatselijke middenstand en de horeca van.” Belangrijk, want lokale sponsoren zorgen voor driekwart van het budget van Kunsten op Straat. Een breed cultureel aanbod zorgt ervoor dat je om cultuur te snuiven niet perse naar een stad hoeft en leidt tot bijzondere initiatieven. Een goed voorbeeld is de Werkplaats Diepenheim, de eerste werkplaats in Nederland waar gezelschappen en kunstenaars (samen)werken aan nieuwe producties. Er is een accommodatie beschikbaar waar men een week of langer kan verblijven. Voor uitvoeringen beschikt de werkplaats over een binnen- en buiten- podium in Cultuurcentrum Herberg De Pol.

Toekomst

Ruth Semmekrot: “Een jubileum is een mooi moment om terug te blikken maar ook om nieuwe initiatieven te ontplooien. Zo gaan we meer inzetten op eigen producties, talentontwikkeling en het combineren van meerdere disciplines zoals dans, mime, acrobatiek et cetera. We zoeken samenwerking met cultuureducatieve instellingen zoals Artez, dansopleidingen en circusscholen. Tijdens ons jubileumweekend van 28 tot en met 30 juli in Diepenheim gaat voor het eerst een eigen productie in première. Kunsten op Straat is ook na 25 jaar nog volop in beweging.”

www.kunstenopstraat.nl

Beeldbepalende evenementen - Kunsten op Straat is één van de beeldbepalende evenementen van provincie Overijssel. Provincie Overijssel ondersteunt in totaal 17 beeldbepalende cultuur- en sportevenementen en een aantal kleinere evenementen. Dankzij deze evenementen maakt een breed publiek, zowel nationaal als internationaal, op laagdrempelige wijze kennis met boeiende cultuur- en sportactiviteiten. Daarnaast bieden ze kansen voor de professionele groei van talent. www.overijssel.nl/evenementenDownloads

Energie Fysieke voorzieningen Kunst en Cultuur Evenementen
Laatst bewerkt op: 03-07-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 17-09-2019 14:52

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief