Start initiatief

JIJ Magazine juli 2017 De Oase wint boerderij

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een sleutel die toegang geeft tot het verwezenlijken van haar droom. Kitty Vos had er natuurlijk op gehoopt, maar dat het ook echt zou gaan lukken... Ja dus!

De provincie Overijssel gaf haar een leegstaande boerderij in Stegeren in het Overijsselse Vechtdal in gebruik. Kitty mag hier de komende twee jaar haar droom realiseren; De Oase. Een plek voor de naasten van mensen met kanker. In de boerderij kunnen zij op adem komen.

In Overijssel komen veel boerderijen leeg te staan, naar verwachting maar liefst 3.000 van de huidige 9.000. En dat gaat ten koste van de kwaliteit van wonen en werken op het platteland. De boerderij aan de Spijkerweg 1 in Stegeren is zo’n leegstaande boerderij. Nadat boer Warmelink vertrok en zijn bedrijf verplaatste, stonden de boerderij en de stallen leeg. Natuurlijk had de provincie, die eigenaar is van de boerderij, het pand gelijk in de verkoop kunnen doen. Maar ze besloot om het anders te doen en startte met het experiment Buitenkansen; een concept om een nieuwe invulling te vinden voor leegstaande boerderijen, zoals de boerderij in Stegeren.

VAB-athon

Het experiment Buitenkansen begon in maart 2017 met een ideeënmarathon. Hieraan kon iedereen met een goed idee meedoen. De winnaars van deze zogenaamde ‘VAB-athon’ (VAB staat voor vrijkomende agrarische bebouwing) gingen door naar de finale.

Spannende ontknoping

Op een zonovergoten woensdag in mei presenteerden de vier kanshebbers tijdens de finale hun plannen. Naast de Oase maakten ook Aquaponics, de Groene IJsselvallei en de Kiem Praktijkcentrum voor levenservaring, kans op de sleutel. Na een publieksstemming en het oordeel van de jury mocht De Oase de sleutel in ontvangst nemen. Volgens de jury maakt De Oase goed gebruik van de kwaliteiten van deze plek. Namelijk rust en actief contact met het buurtschap. De jury vindt het plan realistisch en acht de kans aannemelijk dat Kitty na twee jaar haar onderneming kan blijven voortzetten.

Winnaar De Oase

Winnaar De Oase
Cynthia Fotografie

Alles op zijn plaats

In mei 2019 verkoopt eigenaar Overijssel de boerderij voor de marktconforme prijs. De Oase krijgt als eerste recht van koop. Maar zover is het nog niet, Kitty en haar man zijn nu bezig om de verhuisdozen in te pakken “Ja, we gaan hier de komende twee jaar ook wonen”, vertelt ze glunderend, direct nadat ze de sleutel in ontvangst heeft mogen nemen. “Alles komt hier samen, het klopt”, vertelt ze, terwijl ze wijst op het weidse groene landschap. “Ik liep al langer met het plan rond om iets te gaan doen voor de naasten van kankerpatiënten, want dat is een vergeten doelgroep die me erg na aan het hart ligt. Ik wil mensen een adempauze geven in een huiselijke landelijke omgeving. En waar kan dat nou beter dan hier.”

Meer over het experiment Buitenkansen, vind je op www.buitenkansen.nu.

De Oase

Het doel van De Oase is het terugdringen van depressie en burn-out. De Oase richt zich specifiek op naasten van mensen met kanker, een risicogroep voor depressie en burn-out. De Oase gaat voor hen logeer- en dagopvang bieden.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Evenementen Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 03-07-2017

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 18-07-2019 23:16

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief