Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine juli 2017 Overheerlijk Overijssel

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

In Overijssel wonen de leukste boeren en worden de mooiste producten gemaakt. Omdat Overijsselse ondernemers de kwaliteit van hun producten graag met je willen delen, kun je deze zomer bij ze op bezoek om te kijken, te proeven én te koken.

Maak alvast kennis met vier enthousiaste ondernemers die vol smaak vertellen over hun passie.

Onder het motto OverHEERLIJK kun je deze zomer de boer op om een kijkje te nemen bij boeren en tuinders in jouw omgeving. Er worden fietsroutes uitgezet in Salland, Twente, het Vechtdal en Zwolle, een wandelroute in Raalte en een vaarroute in de Weerribben.

OverHEERLIJK wordt door de provincie georganiseerd om iedereen te laten zien hoe boeren werken aan een duurzame en veilige voedsel- productie en hoeveel vakmanschap zij hebben. De provincie ondersteunt dit met haar Agro & Food programma.

Kookwedstrijd Soep en sla

Van half juli tot eind augustus is de wedstrijd Soep en sla. Provincie Overijssel organiseert zes kookworkshops waarin we salade en soep maken met Overijsselse streekproducten. De inwoners die het lekkerste soep- of saladerecept verzinnen, worden uitgenodigd voor de grote finale kookwedstrijd op zaterdag 9 september. Meer informatie over de kookwedstrijd vind je op www.jijenoverijssel.nl/overheerlijk.

Simone Koggel

Simone Koggel
Vechtdal Hoeve

Bij de Vechtdal Hoeve draait alles om het Brandrode Rund. Een kleine ronde koe die zich thuis voelt in het Vechtdal. Simone Koggel neemt als reisleidster haar gasten mee op koesafari en laat ze kennismaken met dit bijzondere dier.

Simone: “De Vechtdal Hoeve is een combinatie van landbouw, natuur, recreatie, educatie èn koelinair. We pachten 25 hectare grond van Staatsbosbeheer, hier staan onze koeien. Met de tractor met aanhanger gaan we tijdens de koesafari de natuur in en vertel ik alles over de kudde, de rangorde, de manier waarop de dieren leven en de omgeving.” Het brandrode rund wordt gehouden voor het vlees, niet voor de melk, want die is voor het kalfje. Het vlees wordt geserveerd bij restaurants in de omgeving. Simone: “Wij zetten het brandrode rund letterlijk op de kaart!”

Simone gelooft in samenwerking. Zo maakte ze met recreatieondernemers arrangementen en de plaatselijke horeca verzorgt de catering bij feesten in de verbouwde koeienstal. “Iedereen doet waar hij goed in is, je moet niet alles zelf willen doen maar juist de krachten bundelen.” Zo ontstond ook Rood Koeture; tassen en accessoires gemaakt van de huiden van het brandrode rund. “Mijn favoriete koe was Schitter, de leider van de kudde. Na haar dood hebben we haar laten opzetten. Iedere dag als ik haar zie staan, weet ik waarom ik dit doe; ik vind het namelijk SchitterRund!”
www.vechtdalhoeve.nl

Jos van Leussen

Jos van Leussen
Zwolse Stadslanderijen

Terug naar de basis, naar de natuur. Zwollenaar Jos van Leussen staat met één been in het vastgoed en met het andere in de biologische landbouw. En dat laat zich heel goed combineren.

Jos: “Langs de randen van Zwolle liggen honderden hectaren grond die in gebruik zijn als landbouw- grond. Omdat de grondeigenaren, zoals de gemeente en vastgoedontwikkelaars, de grond steeds maar voor een periode van 1 jaar ver-
pachten, kunnen de boeren er vaak alleen maar mais of gras op verbouwen. Dat kan ook anders, dacht ik. Laten we samen die stadsranden weer mooi maken en de grond duurzamer gebruiken.”

Onder de noemer de Zwolse Stadslanderijen verenigt Jos boeren in en rond de stad. Ze hebben allemaal hun eigen bedrijf, maar ook een gezamenlijk belang; biologische landbouw dichtbij huis. Namens de boeren gaat Jos in overleg met de eigenaren van de grond om te kijken waar het mogelijk is om de grond voor een langere periode te pachten, zodat er meer mogelijk is.

Maar dat is niet alles. Ook zet Jos zich in om de Zwolse producten in de markt te zetten. “Ik geloof in de korte keten. Producten die hier verbouwd worden, worden ook hier verkocht. Zo weet je waar je voedsel vandaan komt en zijn vervuilende lange transporten niet langer nodig. We zijn bezig om de producten in de supermarkten te krijgen, zodat de inwoners straks bij de wekelijkse boodschappen Zwolse waren kunnen kopen.”
www.stadslanderijen.nl

Yvo Kouwenhoven en Suzette Pauwels

Yvo Kouwenhoven en Suzette Pauwels
Bietenrood

Maar liefst 35 tot 40 soorten groenten en fruit kweken Yvo en Suzette op hun biologische tuinderij Bietenrood. Via hun winkel en groentepakket- ten boordevol seizoensgroenten verkopen ze hun producten rechtstreeks aan de klanten. En wie echt wil weten waar zijn eten vandaan komt, mag het zelf komen oogsten.

Yvo en Suzette komen uit Arnhem. Ze vestigden zich met hun jonge gezin nog geen jaar geleden in het Twentse Rossum, waar ze biologisch tuinderij Het Groene Spoor overnamen. Yvo: “Wij zijn een biologisch bedrijf, dat betekent dat we geen chemische bestrijdings- middelen of kunstmest gebruiken. Ook stappen we geleidelijk over van dierlijke mest naar plantaardige mest. En we planten ieder seizoen een ander soort gewas op de percelen, om ervoor te zorgen dat bodem niet uitgeput raakt.”

“Het beeld van biologisch eten is gelukkig veranderd, het is steeds gewoner geworden. We merken dat mensen graag willen weten waar hun eten vandaan komt. Wij vertellen graag het eerlijke verhaal en we zijn daar enthousiast over. Zo mogen mensen hier op zaterdagochtend hun eigen groenten oogsten.”

Wie geen tijd heeft om zelf zijn groenten te oogsten, kan natuurlijk ook terecht in de boerderijwinkel of bij de diverse afhaalpunten in Twente waar wekelijks de verse groenteen fruitpakketten van Bietenrood verkrijgbaar zijn.
www.bietenrood.nl

Arie Willem en Natasja Vermeij

Arie Willem en Natasja Vermeij
Geyt bier

Hoe smaken de Wieden? “Lekker!” zegt Arie Willem Vermeij. Deze horeca- man in hart en nieren, ontwikkelde zijn eigen bier met speciale ingrediënten uit de streek. En ook de biologisch oesterzwammen beloven in Giethoorn een ware rage te worden. En dat is geen koffiedik kijken.

“Een eigen Gieters biertje, dat was al lange tijd een grote wens van mij. Bij een regionaal congres kwam ik in contact met de juiste mensen en sinds kort staat het Gieterse Geyt bier op menig menukaart in de regio.”

Het bijzondere aan dit bier is dat het wordt gebrouwen van gagel in plaats van hop. “Gagel groeit in de streek. Het is verboden om gagel in het wild te plukken, maar als het gemaaid is, mag je het wel rapen. Bier gemaakt van gagel is minder bitter dan bier waar hop in zit. Daardoor krijg je een lekker fris bier dat qua smaak perfect past bij deze prachtige omgeving.”

Zelfs in China is er al interesse in het Gieterse Geyt bier. “Ik ben nu aan het onderzoeken wat er allemaal komt kijken bij het exporteren naar China. Hopelijk staat het ook daar binnenkort op de kaart.”

Naast het bier is Arie Willem samen met het bedrijf WesterZwam bezig met de teelt van oesterzwammen. Die blijken namelijk uitstekend te groeien op koffiedik. Het koffiedik wordt met fluisterbootjes opgehaald bij de restaurants. “In de zomer organiseren we ieder jaar een speciaal diner in de natuur waar veel chefkoks uit de omgeving aan meewerken. Ik denk dat de Geytzwam in ons eigen bierbeslag zeker op het menu staat.”
www.dewittehoeve.nlDownloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Kunst en Cultuur
Laatst bewerkt op: 03-07-2017