Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine juli 2017 Twente Airport - Landingsbaan in het groen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De vlaggen gingen uit op 30 maart. Twee straaljagers markeerden met veel kabaal een gedenkwaardig moment; vliegveld Twente werd heropend.


Een luchthaven van regionaal belang, als onderdeel van Technology Base. Niet het commerciële vliegveld met vakantievluchten naar de zon, waar sommigen ooit op hoopten en anderen voor vreesden, maar een bijzondere plek waar vliegen, techniek, ontwikkelingen, testen en innovatie samenkomen. “We zijn heel blij dat deze belangrijke stap is gezet en maken ons op voor de toekomst”, zegt Meiltje de Groot, directeur Twente Airport.

Meiltje de Groot

Meiltje de Groot
Directeur Twente Airport

Bij de opening van Twente Airport prees ze het geduld van Defensie, om gedurende de lange tijd van voorbereiding – zo’n tien jaren gingen er overheen – de luchthaven toch open te hebben gehouden. ”Maar nu zijn we dan eindelijk zover. We hebben hier een drie kilometer lange landingsbaan met omringende locaties: een plek die unieke kansen biedt. Wij dagen ondernemers uit om hiernaartoe te komen!”

Sloop

En dat is wat ondernemers inmiddels doen. Een maand later, op Koningsdag was er het eerste grote wapenfeit. Honderden belangstellenden kwamen kijken hoe een grote Airbus A340 zijn allerlaatste landing maakte op het vliegveld, om te worden ontmanteld bij AELS, (Aircraft End of Life Solutions), één van de bijzondere bedrijven gevestigd op het vliegveld. Het 20 jaar oude toestel maakte de maandag ervoor haar laatste commerciële vlucht, van Johannesburg naar Zürich. Met een technisch team van mensen uit de regio wordt het vliegtuig ontmanteld voor hergebruik. De onderdelen worden weer verkocht en alles wat overblijft wordt gerecycled. De klus zal zo’n drie maanden in beslag nemen. Voor AELS is dit het eerste project met een vliegtuig van deze omvang.

Procedures

“We willen Twente Airport op de kaart zetten als een locatie waar voornamelijk zulke specialistische dingen gedaan kunnen worden, zodat het vliegveld zich kan onderscheiden van andere luchthavens”, legt directeur Meiltje de Groot uit aan de verzamelde verslaggevers. “Er zijn in Europa weinig andere vliegvelden met de ruimte om dit soort activiteiten uit te voeren.”

In de loop van de tijd zijn de nodige hobbels genomen om het vliegveld nieuw leven in te blazen, vertelt directeur De Groot. “Allereerst was er de teleurstelling dat de eerder beoogde burgerluchtvaart niet door kon gaan. Daarna was er de problematiek rondom stikstof, de zorg om de natuur in het gebied, het politieke draagvlak. Dan was er nog de discussie over staatssteun. En alle procedures op het gebied van vliegen, veiligheid en calamiteiten, die doorlopen moesten worden voordat er sprake kon zijn van het definitieve luchthavenbesluit. Maar het is allemaal gelukt.“

Drones

De ambitie is uniek: Twente Airport wordt ook nog eens hét testcentrum voor bemande en onbemande vliegtuigen. Op de Technology Base is ruimte voor hightech bedrijvigheid om nieuwe producten en productieprocessen uit te proberen. Er is ruimte voor het testen en ontwikkelen van drone- toepassingen en er is ook plaats voor veiligheidstrainingen en oefeningen van bijvoorbeeld de regionale brandweer Twente op de Safety Campus.

Twente Airport

De voormalige luchtmachtbasis bij Enschede is sinds maart niet meer in handen van Defensie. De luchthaven valt nu onder verantwoordelijkheid van de provincie Overijssel en is omgedoopt tot Twente Airport. Provinciale Staten van Overijssel namen als bevoegd gezag daarvoor het zogenaamde luchthavenbesluit.
www.twente-airport.nlDownloads

Milieu en duurzaamheid Energie Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 03-07-2017