Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Wiechers Wonen Hilbert Wiechers

De Pioniers

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Hilbert Wiechers: "Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden"

Waarom en/of sinds wanneer pas je Sociale Innovatie toe?

In het jaar 2011 hebben wij het bewust ingevoerd. Onze vestiging in Dwingeloo hadden wij net verbouwd en heropend, en in het jaar erop stond onze vestiging Ommen op de rol. In dit ‘tussenjaar’ hebben we onze nieuwe manier van werken ontwikkeld.

Wat houdt SI in bij jou bedrijf, wat doe je ‘anders’?

Heel vroeg in mijn ondernemerschap heb ik al geleerd: medewerkers hebben niet alleen handjes, maar ook hoofden. Veel ondernemers maken hier te weinig gebruik van. Ik worstelde al langer: hoe kan ik meer gebruik maken van hun ervaringen en inzichten. Bovendien zocht ik naar een 'systeem' waarmee mensen pro-actief dingen oppakken. Wij hebben heel veel dingen uit LEAN gehaald. We beginnen nu iedere ochtend met een startbord vanuit onze vier focuspunten: Woondroom, Wooninspiratie, GastBlijheid en in één flow de klant helpen. Voor alles wat daar niet aan voldoet, proberen wij oplossingen te vinden. Uiteraard proberen we ook continu punten te verbeteren. Dit doet het team grotendeels zelf. Dit systeem komt voort uit mijn overtuiging: 'vrijheid binnen de noodzaak van organisatie'.

Wat bereik je ermee? Wat is het resultaat?

Sinds ons startbord worden er meer dingen aangekaart, dingen gaan sneller en er wordt meer klantwaarde gecreëerd. Medewerkers zijn pro actiever. Taken zijn losgekoppeld van personen; we doen het samen. Er ontstaat meer discussie, waardoor processen steeds beter gaan.
Medewerkers die tevredener zijn: Mensen willen wel veranderen, maar niet veranderd worden. Nu wordt het probleem door hun zelf aangekaart, maar ook door hunzelf opgelost. Ze veranderen zelf!Downloads

Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 20-02-2018