Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Overijssels Bestuur 20XX Bestuurder 20xx

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Omdat de rol van de overheid in de samenleving verandert, verandert de rol van de individuele bestuurder en volksvertegenwoordiger ook. Belangrijke vragen hierbij zijn: welke bestuursstijlen passen in de 21-ste eeuw? Op welke manier kunnen volksvertegenwoordigers het best in de toekomst hun volksvertegenwoordigende rol invullen?

Wij hebben onderzoeksbureau Motivaction gevraagd een quick scan uit te voeren naar de bestuurder en volksvertegenwoordiger van de toekomst. De uitkomsten van deze quick scan kunt u vinden in het rapport onderaan deze pagina. De opvallenste punten conclusies zijn:

  1. Burgers hebben het meeste vertrouwen in bestuurders met een verbindende, open en positieve bestuursstijl
  2. Bestuurders en volksvertegenwoordigers dienen flexibel te zijn in hun wijze van optreden
  3. Volksvertegenwoordigers dienen schakel te zijn tussen overheid en burger
  4. Bestuurders en volksvertegenwoordigers kunnen leren van andere beroepsgroepen
  5. Beperkt aantal burgers bereid om politiek actief te worden

Bovenstaande punten zijn interessant met het oog op de vraag wat er van de bestuurder en voksvertegenwoordiger van de toekomst wordt gevraagd. Wat zijn belangrijke competenties, waarden en profielen voor deze functies, opdat ze aansluiten bij de veranderende rol van de overheid in de samenleving?

Tijdens de Overijsselse Bestuurdersdag 2013 op woensdag 22 mei is met meer dan 100 bestuurders en volksvertegenwoordigers uit Overijssel gesproken over dit thema. Het is een belangrijk thema om ook binnen de organisatie van de eigen overheid te voeren. Daarom heeft de CdK de burgemeesters opgeroepen om het hier ook in hun eigen gemeentehuizen over te hebben. Een impressie hiervan is te bekijken in het online fotoalbum van de bestuurdersdag 2013 . Lees ook het verslag van de bestuurdersdag 2013 terug als PDF.

Motivaction rapportageDownloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016