Start initiatief

Onkruidrecept Rolletje VlierPlezier

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Een heerlijke traktatie met het frisse van de Watermunt en de unieke smaak van de Vlierbes. Het is niet alleen lekker het is voor een lekkernij ook nog eens gezond en glutenvrij!

  • 3 uur bereiding
  • 12 personen

Ingrediënten

  • 230 gram gebuild Spelt Bloem
  • 225 gram bio Roomboter
  • 200 gram bio Roomkaas
  • ¼ tl Keltisch Zeezout
  • 5 el bio zurenroom
  • 100 gram Kokosbloesemsuiker
  • 2 el bio Kaneel
  • 1 thl bio Vanille Poeder
  • 75 gram bio fijngehakte Walnoten
  • 75 gram bio fijngehakte Pecannoten
  • 25 gram Cranberry's (zonder suiker)
  • 350 gram Vliervulling met Watermunt (Zie onderaan het recept van de Vliervulling met Watermunt, of kies voor 1 pot Vlierbessen jam en voeg hieraan de fijngesneden Watermuntblaadjes toe.)
  • 1 bio Eigeel / 1 deel mengsel Kokosbloesemsuiker-Kaneel

Bereidingswijze

– Deeg: Neem een beslag kom en doe hierin de in stukjes gesneden boter en de roomkaas. Mix dit met de staafmixer. Meng daarna handmatig de zurenroom erbij. Voeg vervolgens, door een zeef de bloem, het zout en de vanille poeder toe. Kneed het geheel tot een deeg. Maak hiervan een bol. Leg het terug in de beslagkom met een schone theedoek eroverheen en laat het minimaal 2 uur rusten in de koelkast (maximaal 1 dag).* Vergeet niet, wanneer je aan het bakken gaat, je oven tijdig voor te verwarmen op 180 graden.

– Vulling: Meng in een bakje de Kokosbloesemsuiker met de Kaneel. Hussel in een kom de fijngehakte noten en Cranberry's. Zet een pot van je Vlierbessen Vulling klaar met een lepel. Voorzie je bakplaat van bakpapier.

– Na minimaal 2 uur,: Bestuif je werkblad met wat bloem en rol het deeg uit tot een dunne (+/- 2 cm) rechthoekige plak. Besmeer met een lepel de Vlierbessen Vulling er ruimschoots overheen. Bestrooi het met je mix van noten en Cranberry's. Vervolgens strooi je ongeveer 2/3 van je Kokosbloesemsuiker-Kaneel mengsel eroverheen. Snij de plak in de lengte door tweeën. Elk deel rol je voorzichtig op. (oefening baart kunst, als je het eenmaal in de vingers hebt, is het appeltje

– eitje en krijg je er nog lol in ook!) Kluts in een schaaltje het eigeel luchtig door. Bestrijk hiermee je twee rollen en maak het af door het overige deel van je Kokosbloesemsuiker-Kaneel mengsel er overheen te strooien. Snij de rollen in kleinere rolletjes (bepaal de grote naar eigen wens/ voorkeur en kan afhankelijk zijn waarvoor je het lekkernij wilt gaan gebruiken). Leg ze stuk voor stuk op je bakplaat voorzien van keukenpapier en plaats het in het midden van de oven. * 20 tot 25 min in de oven.

– 't Afmaken van de Rolletjes VlierPlezier: Optimaal genieten van je eigengemaakte rolletjes met bijvoorbeeld een toef stevige ongezoete en frisse room (klop je stevige room van 2/3 Crème Fraîche en 1/3 slagroom), en een bloemetje en blaadje verse Watermunt erop!

Tips:– Hou je van zoet, gebruik gerust extra Kokosbloesemsuiker.

– Andere opties voor het maken van het deeg op glutenvrije wijze, gebruik: Teff-, Amarant-, Gierst- Quinoa-, Boekweit- of Havermeel! Weet wel, smaken verschillen en sommige meelsoorten leggen meer beslag op de smaak.

– Lactose vrij? Vervang dan alle zuivelproducten bijvoorbeeld met 'Arla' en Lactose vrije room. Een goed lactose vrij alternatief voor de slagroom is bijvoorbeeld: bio schapen hutte kase mengen met een beetje vanille poeder en een lepeltje honing of agave.

– Voor de echte Vlierbessen liefhebbers, voeg naar wens eventueel ook 25 gram beetgare Vlierbessen toevoegen aan je mengsel van fijngehakte noten en cranberry's. Wil je zelf ook de Vliervulling maken?:

INGREDIËNTEN:

– 1 KG Rijpe Vlierbessen (gewassen)

– 200 ml water

– 15 gram Marmello 1 (zonder suiker) 0f 20garm Agar Agar

– 2 eetlepels Citroensap

– 100 ml Diksap Zwartebes

– Flinke hand gewassen Watermuntblaadjes

BEREIDINGSWIJZE: Terwijl je deeg aan het rusten is kun je aan de slag met de Vliervulling. Pluk de Vlierbessen. Gebruik alleen de rijpe bessen en vergeet ze niet goed te wassen. Kook deze in een pan met het water. Zodra het kookt 15 minuten zachtjes door laten koken. Ondertussen meng je de Diksap Zwartebes, Marmello 1 of Agar Agar en het Citroensap goed door in een aparte maatbeker. Vervolgens met het vocht de Vlierbessen zeven. Daarna opnieuw aan de kook brengen. Zodra het kookt schenk je het Diksap Zwartebes mengsel al roerende erbij en voeg je de gewassen en fijngesneden Watermuntblaadjes toe. Laat dit 3 minuten flink doorkoken. Schenk het uit in schone potten, draai de deksel erop en zet de potten op de kop. Na 15 min weer rechtop zetten. Loopt het water je al in de mond? Ga aan de slag en 'Verwen je Blij!' met je eigengemaakte 'ROLLETJES VLIER PLEZIER'!



Downloads

Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Start aangesloten beweging

Recept

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 18-11-2019 1:40

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief