Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Blog winnares Groen! Groener! Groenst! - Maike Nelissen "Ik heb echt dit boek nodig, want anders zit ik de hele dag maar achter de Wii"

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Vol verwachting kijken de kinderen van groep 3 van Montessorischool de Keizer ons aan. Van de juf hebben ze al gehoord dat er vandaag iets bijzonders gebeurt.

Als we eenmaal hebben uitgelegd wat we komen doen en waarom, gaat er een luid gejuich op. Dat is nog eens leuk, zomaar een prachtig boek cadeau krijgen!

"Ik heb echt dit boek nodig, want anders zit ik de hele dag maar achter de Wii"

Zo gaat het die ochtend nog drie keer, bij de andere groepen 3 van Kindcentrum Kei13 in Deventer. Dit zijn de eerste kinderen die het 50-dingen-boek hebben gekregen, en nog zeker 900 kinderen zullen volgende komende weken. Het 50-dingenboek lag al even klaar sinds november, maar dat leek ons geen geschikt moment om uit te gaan delen. Nu de lente is begonnen, het mooie weer zich aandient en iedereen zin heeft om naar buiten te gaan, komt zo'n boek precies op tijd. Een boek met 50 natuur-doe-activiteiten, die je in je directe omgeving kan doen. De kinderen reageren super enthousiast, ze vinden het prachtig. "Ik heb echt dit boek nodig, want anders zit ik de hele dag maar achter de Wii" merkt er eentje al op. Een ander meisje roept blij: " Nu weet ik eindelijk wat ik buiten kan spelen!" Het feit dat ze dit boek echt mogen houden en ook nog mee naar huis mogen nemen, maakt het helemaal mooi. Tot onze verrassing zijn de kinderen ook helemaal weg van 'schatkaart' achterin het boek: een grote uitklapbare plattegrond van de gemeente Deventer waar de meeste activiteiten ook op zijn aangegeven. Vol interesse buigen ze zich over de grote kaart.
Als we na een half uurtje weer weg gaan, komen een paar kinderen ons spontaan een knuffel geven, hartverwarmend! De leerkrachten zijn vol lof en zien onmiddelijk aanknopinsgpunten om ook met de klas iets te gaan doen met het boek.
'S Avonds, op bezoek bij een vriendin die ook een dochter in de groep3-leeftijd heeft, valt het boek ook al in goede aarde. Enthousiast bladert Lies het boek door, en kan trots benoemen wat ze allemaal al heeft gedaan. Meteen 29 hoekjes kan ze al afknippen, om in te plakken op de 'bucketlist' achterin het boek. Mooiste vindt ze nog wel dat zij ook de activiteit " een sneeuwengel maken" kan afvinken, terwijl ik haar moet bekennen dat ik die zelf nog nooit heb gedaan (als enige in die 50-dingenlijst denk ik). En dat het voorlopig nog wel even duurt voor ik die zelf mag afvinken, met de lente en zomer voor de boeg!

"Ik heb echt dit boek nodig, want anders zit ik de hele dag maar achter de Wii"

Het 50-dingen-boek is mede mogelijk gemaakt door de Groen-Groener-Groenst-prijs van de provincie Overijssel, en de komende drie jaar gaat Springzaad samen met de Ulebelt veel aandacht genereren rondom de 50-natuur-dingen-die-je-moet-doen-voor-je-twaalfde. Het boek helpt daarbij, en stimuleert niet alleen kinderen, maar zeker ook ouders, begeleiders, leerkrachten om weer lekker buiten op natuuravontuur te gaan.
Het concept van de 50-dingen blijkt een prima kapstok te zijn om buitenspelen in de natuur weer onder de aandacht te brengen!
Tot aan Pasen verwachten we nog wel even druk te zijn met het uitdelen van de 50-dingen-boeken en daarna gaan we uiteraard lekker naar buiten, om al die 50 activiteiten samen met kinderen uit te gaan voeren! In elk geval hebben we woensdag 12 juli alvast een 50-dingen-dag gepland bij de Ulebelt.Downloads

Natuur Energie
Laatst bewerkt op: 30-03-2017