Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Tentoonstelling Roofkunst

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De Ter Borch Stichting organiseert van 12 mei tot en met 27 augustus in de Bergkerkin Deventer een tentoonstelling over roofkunst.

De expositie vertelt over joodse kunsthandelaars en particulieren van wie kunstwerken in de Tweede Wereldoorlog in Duitse handen terecht zijn gekomen.
De getoonde werken komen uit de Rijkscollectie en uit Nederlandse musea. Ook enkele families geven hun kunst voor deze gelegenheid in bruikleen. Na de Tweede Wereldoorlog stuurde het Amerikaanse leger een groot aantal door de Nazi’s in Nederland verzamelde kunstwerken naar ons land. Zij gaven de staat opdracht het geroofde werk aan de oorspronkelijke eigenaren terug te geven. Slechts een beperkt aantal werken werd ook echt geretourneerd. De resterende werken worden sindsdien door de staat beheerd als de collectie Nederlands Kunstbezit.

Stukken uit deze NK-collectie vormen de basis van de tentoonstelling. Een aantal van deze werken is na de oorlog zelden of nooit meer getoond. Van enkele schilderijen in de tentoonstelling is de oorspronkelijke herkomst nog steeds onbekend.

Portret van Cosimo III de’ Medici in harnas, Gerard ter Borch (Zwolle-Deventer)

Portret van Cosimo III de’ Medici in harnas, Gerard ter Borch (Zwolle-Deventer)

Het portret dat op deze pagina afgebeeld staat, komt uit de Collectie Goudstikker, verworven door Göring in juli 1940. Dit werk is recent aan de erven Goudstikker teruggegeven, en werd vorig jaar door hen geveild bij Christie’s New York. Het is toen aangekocht door de Vereniging de Waag en in bruikleen gegeven aan de gemeente Deventer. Het werk bevindt zich in de collectie van Museum De Waag.Downloads

Laatst bewerkt op: 27-03-2017