Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Eindelijk schoon wonen

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Op plekken waar vroeger vervuilende fabrieken stonden of huisvuil gestort werd, is de bodem vaak verontreinigd. Provincie Overijssel pakt deze vervuiling op een aantal plekken aan.

Zo wordt in Goor bijvoorbeeld asbest uit de bodem gehaald en is in Denekamp een oude vuilstortplaats gesaneerd.

Monique Wijnen is lid van de bewonerscommissie van de wijk ’t Gijmink in Goor. Binnenkort komen de graafmachines haar voor- en achtertuin een meter diep weggraven omdat de buurt is vervuild met asbest. Maar al heeft ze straks een schone tuin, Goor is nog niet van het asbest af, een erfenis van de Eternit-fabrieken. “Vroeger nam iedereen asbest mee naar huis. Om paadjes te verharden, drooglijnpalen en hekjes van te maken. Riolering, vensterbanken, daken, regenpijpen, het zit overal. Straks zijn alle tuinen en de omgeving gesaneerd, maar heb ik het nog wel in huis. Dus dat voelt wel dubbel.” De provincie houdt in de wijk wel een pilot om het opruimen van asbest in de bodem te combineren met de aanpak van asbestdaken.

Het is niet anders

Monique was eerst betrokken bij de sanering van de huurhuizen in de wijk, nu heeft ze er een koophuis en is ze nog steeds in touw voor de bewoners. “Wij overleggen met de gemeente en de provincie. Dat loopt heel goed. Als bewoner kijk je anders tegen zaken aan: hoe kom ik straks bij mijn huis, kan ik een voorschot krijgen om weer te bestraten? We lopen tegen allemaal praktische zaken aan. Gelukkig gaat alles in goede samenspraak. In maart begint het bij ons en ik hoop deze zomer weer in de tuin te kunnen zitten. We blijven nuchter, het is niet anders. En van die asbest in huis kun je beter afblijven. Zolang je het niet beschadigt, kan het geen kwaad. Dat weet iedereen in Goor.”

Aanspreekbaar zijn

Bij de sanering van een voormalige vuilstortplaats in Denekamp heeft aannemer Peter Gerwers uit Tilligte (grond- en infraspecialist) ook ervaren hoe belangrijk overleg is. “Je moet goed aanspreekbaar zijn. Als provincie en gemeente, maar ook als uitvoerder. De bewoners krijgen altijd wat overlast, maar die is wel te beperken.”
De bewoners wisten dat ze op een voormalige vuilstort wonen, en waren dus niet in paniek. Bij de bouw van de huizen was veel afval op een wal achter de tuinen verzameld en afgedekt. Die wal moest weg. Ook werd de grond bij de huizen een meter diep afgegraven, voorzien van folie en daarna van een nieuwe deklaag. “We kwamen van alles tegen, van bankstellen en huisvuil tot vloerkleden. Dankzij het saneringsplan, waarin ook chemische analyses stonden, wisten we wat waar te verwachten was. Op sommige plekken lag maar tien centimeter schone grond. Bewoners hadden ook moestuintjes daar, dan is dat een akelig idee. De vuile grond is verderop gebracht, afgedekt met folie en schone grond en daar is nu een park. Een grote klus.”

Peter Gerwers

Peter Gerwers

De provincie wil een veilige, schone leefomgeving voor al haar inwoners. Helaas hebben we te maken met een vervelende erfenis uit het verleden: bodemverontreinigingen. De provincie wil dat deze worden opgeruimd. In Overijssel zijn zo’n 4500 verontreinigingen bekend; landelijk zijn het er zelfs meer dan 200.000. De meeste van die verontreinigingen vormen geen risico. Maar waar wel een risico bestaat voor de volksgezondheid, de natuur of als er kans is op verdere verspreiding, wordt met voorrang gesaneerd (uiterlijk in 2020). In Overijssel zijn op dit moment nog 45 van deze risicolocaties, de meeste worden al gesaneerd. Daarnaast pakt de provincie ook de verontreiniging met asbest aan. Meer informatie over bodemprojecten vind je op www.overijssel.nl/bodem.Downloads

Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 27-03-2017