Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Familiebedrijf Gelria: “We werken op basis van gelijkwaardigheid”

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Maar liefst driekwart van de Overijsselse bedrijven is een familiebedrijf. Maar wat is nou de meerwaarde van zo’n bedrijf?

Naast dat ze de spil zijn van de Overijsselse economie, blijkt uit onderzoek dat ze beter bestand zijn tegen slechte economische tijden en loyaal zijn aan hun personeel.

Een groot aantal familiebedrijven wordt de komende jaren overgenomen, vaak door een nieuwe generatie. Ook bij Gelria Pakking B.V. in Enschede, producent van pakkingen en afdichtingen, is dit het geval. Zoon Roel Sadelaar volgt binnen een aantal jaren zijn vader Peter op.

Betrokken en verantwoordelijk

Zoals bij veel familiebedrijven speelt ‘de zaak’ een grote rol in het gezin Sadelaar. Roel was, net als zijn zus, al vanaf zijn vroege jeugd in het bedrijf te vinden en allebei deden ze er vakantiewerk. Nog steeds wordt de hele familie – vader, moeder, zus, vriend en vriendin – ingeschakeld bij een spoedopdracht. “Door mijn studie Bedrijfseconomie en de minor Bedrijfsopvolging begon ik langzamerhand op een andere manier naar ons bedrijf te kijken”, vertelt Roel. “Zes jaar geleden heb ik de stap gezet en ben ik officieel in het bedrijf gaan werken.”
Begonnen op de werkvloer met af en toe een dag op kantoor, werkt Roel nu steeds meer samen met zijn vader. Dat begin was heel belangrijk en goed voor de onderlinge verhoudingen met de collega’s. Roel: “Eigenlijk ben ik een manusje van alles. Als directie staan we niet boven onze mensen, we doen het samen. Het woord werknemer kennen we niet, het zijn collega’s. We zijn verantwoordelijk voor ze en voelen ons betrokken bij hun families. We kijken verder dan alleen naar geld verdienen.”

Opvolging

Gelria bestaat al meer dan 80 jaar, waarvan de laatste (bijna) 30 jaar onder leiding van Peter Sadelaar. Hij draagt het bedrijf straks over aan zijn zoon. Peter: “Als je zoveel jaren in je bedrijf geïnvesteerd hebt, is loslaten moeilijk. Je hebt als baas een voorbeeldfunctie. Je komt als eerste en je gaat als laatste. Dat geef ik Roel mee. Roel heeft een andere manier van werken dan ik, maar voor ons allebei geldt: de klant is heilig. Ik ben heel trots als ik zie hoe hij zijn taak oppakt.” Roel: “Gelukkig heb ik altijd de vrije keus gehad: in het familiebedrijf of toch een andere carrière. Mijn vader geeft me bovendien veel vertrouwen, stimuleert me om zelf zaken op te pakken. We werken op basis van gelijkwaardigheid.” Openheid naar elkaar is een absolute voorwaarde om samen te kunnen werken, volgens vader en zoon.

Blijven ontwikkelen

Familiebedrijven vormen soms een gesloten bolwerk. Roel en Peter zijn zich daarvan bewust. Roel is daarom lid van de Kenniskring Verenigde Maakindustrie Oost waar jonge ondernemers leren van elkaars problemen en oplossingen. Ook Peter bezoekt regelmatig beurzen en netwerk- bijeenkomsten. Peter: “Ontwikkelen kun je juist bij een familiebedrijf beter, het is ons bedrijf en we investeren met ons geld. Toen Roel mee wilde doen, hebben we een nieuw pand gekocht. Kortom: we hebben een mooi bedrijf opgebouwd dat ik tussen nu en tien jaar vol vertrouwen aan hem overdraag.” www.gelria.nl

Het Midden- en Kleinbedrijf (MKB) is de banenmotor van onze regionale economie. Met het programma ‘Versterken MKB en ondernemerschap’ ondersteunt provincie Overijssel familie- bedrijven, zelfstandige professionals, sociale ondernemingen en snel groeiende bedrijven.

Meer informatie vind je op www.overijssel.nl/sterkondernemerschapDownloads

Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 27-03-2017