Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Knoflook voor koeien

Onderdeel van:

Onderdeel van:

eel Overijsselse ondernemers werken aan duurzame oplossingen voor de land- en tuinbouw.

Daarbij zoeken sommige ondernemers ver over de grens naar nieuwe ideeen en toepassingen. Zoals Gerrit Jansen en Herman Nijland van het bedrijf Nomedicine uit Holten. Zij brengen in samenwerking met een Chinese wetenschapper en universiteit natuurlijk producten op de markt, als alternatief voor gangbare middelen. Zoals een bolus van knoflook en een middel om schuimvorming op mest te verminderen.

Herman Nijland en Gerrit Jansen kenden elkaar al toen ze in 2008 een studiereis naar China maakten. Herman is eigenaar van een bedrijf dat kippenvlees verwerkt voor supermarkten en Gerrit heeft zijn sporen 
in de agrarische sector verdiend met verpakkingsmaterialen voor de vleesverwerkende industrie. “In China maakten we kennis met een wetenschapper die onder meer werkt met knoflook als alternatief voor antibiotica voor de veehouderij”, vertelt Gerrit. “In dat land is veel kennis over de geneeskrachtige werking van kruiden en planten.” Beide ondernemers zijn enthousiast over deze toepassing. “Nederlandse veehouders gebruiken al jarenlang veel antibiotica”, zegt Herman. “Helemaal zonder is misschien niet mogelijk, maar dat we moeten verminderen in het belang van de dieren en een veilige voedselproductie staat voor ons vast.”

Alternatief voor antibiotica

De contacten met hun Chinese partner zijn na de studiereis verder aangehaald. In opdracht van de Holtense ondernemers maakte hij een voedingssupplement op basis van knoflook. Een grote bolus voor koeien en een kleine variant voor kalveren. “Het is een onder- steunend middel, geen medicijn”, vertelt Anton Klein Twennaar die de vermarkting voor Nomedicine voor zijn rekening neemt. “Wanneer een boer ziet dat een koe beginnende uierontsteking heeft, kan hij de bolus toedienen. Die lost in het lichaam op. In de bolus zitten geen lichaamsvreemde stoffen. Wanneer de toediening op tijd gebeurt, is er geen of nauwelijks antibiotica nodig. En dat is beter voor de koe én duurzamer. Ook scheelt het de veehouder in zijn portemonnee.”

Nomedicine zoekt verder naar duurzame oplossingen voor de vee- houderij en test met het open innovatiecentrum VKON een natuurlijk middel om de ammoniakuitstoot drastisch te reduceren. De Chinese partner ontwikkelde daarom een voedingssupplement dat de spijsvertering van een koe verbetert, waardoor de ammoniakuitstoot met 70% vermindert. Ook de schuimvorming op de mest verdwijnt.

Nieuwe sectoren

Nomedicine zet nu ook stappen binnen andere sectoren van de landbouw. Gerrit: “We doen nu een tweejarige proef op een aantal Overijsselse percelen met een natuurlijk middel, ook geproduceerd door onze partner uit China, ter bestrijding van aaltjes in de lelieteelt. Daar worden nu in Nederland insecticiden tegen ingezet. We hebben veel vertrouwen in het middel. Wij denken dat het de chemische bestrijding in de lelieteelt overbodig maakt. Dit product gaan we ook inzetten op sportvelden en golfbanen ter bestrijding van engerlingen.”

Anton spreekt wekelijks met boeren en merkt dat de landbouw verandert. “Ik zie dat veel boeren steeds meer open staan voor duurzamere alternatieven. Het besef dat het anders moet in de landbouw wordt steeds groter.”
Agro & Food Overijssel
De samenleving vraagt steeds meer om veilig en gezond geproduceerd voedsel. Met het Agro & Food programma investeert de provincie Overijssel 12 miljoen euro om de agrarische sector duurzamer en veiliger te laten produceren. Ondernemers worden uitgedaagd om in ‘innovatielabs’ te werken aan de duurzame oplossingen voor voedselproductie. De zes thema’s van de innovatielabs zijn: gezond produceren, duurzame voedselbodem, de stal van de toekomst, waardevolle voedselketens, natuurrijk ondernemen en de boer als buur.

www.overijssel.nl/agrofoodDownloads

Energie Innovatie en technologie Werk en opleiding
Laatst bewerkt op: 27-03-2017