Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ Magazine maart 2017 Ondernemen met een warm hart

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Zakelijk en idealistisch. Het lijken eigenschappen die elkaar uitsluiten, maar sociaal ondernemers zien kans deze twee kwaliteiten te combineren.

Ze ondernemen succesvol, maar met een warm hart voor de medemens, het milieu of een ander goed doel. De provincie stimuleert dat sociaal ondernemerschap van harte.

Ontwikkelingshulp oude stijl, daar zijn Ando Tuininga en Justus Bijlsma geen voorstander van. De twee oprichters van Pure Africa in Deventer importeren kwaliteitskoffie uit het immense continent. Ze zagen daarbij met eigen ogen dat alleen geld en goederen geven niet het gewenste effect heeft. “Mensen worden er passief van. En je kijkt met jouw westerse ogen wat daar nodig is, terwijl die mensen zelf misschien andere keuzes zouden maken. Daarom besloten 
wij het anders te doen”, legt Ando uit.

Ando Tuininga en Justus Bijlsma

Ando Tuininga en Justus Bijlsma

Ondernemen in Afrika

Ze besloten te investeren in ondernemers in Afrika. Van elke kilo koffie die ze verkopen, gaat één euro naar een fonds dat ze hebben opgezet in Rwanda. Ondernemers daar kunnen een microkrediet aanvragen. Bijvoorbeeld omdat ze extra koffiestruiken willen planten, of alles moeten kopen om een carwash te kunnen beginnen. Na twee of drie jaar moet het krediet worden terugbetaald. De rente is 6%, terwijl een normale bank in Rwanda 25% vraagt. “Vooral in de agrarische sector is het normaal lastig om een lening te krijgen. En dan moet het vaak ook nog snel worden afgelost. Bij ons hebben ze in elk geval de tijd om bijvoorbeeld een goede oogst af te wachten”, vertelt Justus. Het geld dat terug wordt betaald, gaat weer in het fonds en wordt meteen weer geïnvesteerd. De afgelopen jaren werd voor zo’n 16.000 euro in microkredieten geïnvesteerd (gemiddelde aanvraag 1.000 euro), het streven is om daar in 2020 50.000 euro van te maken.

Pure Africa koopt de beste kwaliteit koffie in Rwanda, Ethiopië en Burundi. Rwanda is van deze landen het meest stabiel en heeft ook een relatief betrouwbare overheid, reden om daar met het microkrediet te beginnen. Bij klanten spreekt het verhaal aan: ze drinken niet alleen smakelijke koffie, maar investeren ook in betrouwbare microkredieten. Justus: “Wij geven geen geld weg, we lenen het uit. Wij beoordelen in overleg met de bank daar of een aanvraag kansrijk is en we bezoeken de projecten ook zelf.”

Het advies van Ando en Justus voor iedereen die sociaal wil ondernemen: “Zorg dat je eigen businessmodel klopt en dat je je zaakjes op orde hebt. Anders kun je ook niets voor een goed doel betekenen. Met alleen idealisme kom je er niet.“
Van boomstam tot eindproduct Karst Klein en Cor Wobma van Binthout in Zwolle hebben hun zaakjes ook goed voor elkaar. Hun bedrijf maakt tafels, lampen en andere mooie spullen van inlands hout. Van boomstam tot eindproduct, alles op één plek. En het liefst met hout uit de buurt, zodat de CO2 uitstoot zo klein mogelijk is. Bij Binthout werken elke dag acht tot tien mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. “Eerst was ons hoofddoel om mooie producten te maken. Dat doen we nog steeds, volop, maar het begeleiden van mensen is minstens zo belangrijk”, vertelt Karst.

Karst komt uit de houtindustrie, Cor is industrieel ontwerper. Ze hadden dus geen zorgachtergrond, maar zochten samen- werking met zorginstellingen. “Wij selecteren niet op doelgroep maar kijken naar de persoon. Kan je hier wat leren of je verbeteren? Dan krijg je van ons een kans”, zegt Cor.
De medewerkers, meest rond de 30 jaar, worden zeker niet gepamperd. Iedereen moet binnen zijn vermogen inzet tonen. Voor de één betekent dat het herstellen van dag- en nachtritme, voor de ander iets meer tempo leren maken. Karst: “We hebben geduld. Je kunt de druk niet onbeperkt opvoeren, dan bereik je niks. Maar we vragen wel inzet. Als ze ’s ochtends niet komen opdagen, halen we ze desnoods op.”

Karst Klein en Cor Wobma

Karst Klein en Cor Wobma

In het begin zijn de nieuwe werknemers vaak bekaf, maar Karst en Cor zien ze na een tijdje opfleuren. Cor: “De jongens stimuleren elkaar ook. Om netter te werken bijvoorbeeld, of om niet zo snel af te haken. Ze beginnen bij wijze van spreken met één plank maar kunnen vaak veel meer dan ze dachten.”

Samenwerken

Voor andere sociaal ondernemers hebben Karst en Cor de tip om vooral samen te werken met zorgaanbieders.
Die hebben immers de expertise als het om de doelgroep gaat en kunnen dus ook meedenken als een werknemer niet zo goed in zijn vel zit. Karst en Cor hebben nooit subsidie aangevraagd, maar ze zien wel mogelijkheden voor de overheid om sociaal ondernemerschap te stimuleren. “Het zit niet in tonnen subsidies geven, maar overheden kunnen wel stimuleren dat mensen bij sociaal ondernemers kopen. Bijvoorbeeld door zelf het goede voorbeeld te geven.”

Provincie bevordert sociaal ondernemen

De provincie wil het sociaal ondernemerschap in Overijssel bevorderen. Sociale ondernemingen hebben namelijk een meerwaarde voor de economie én voor de maatschappij. In juni 2016 kwamen twintig sociale ondernemers in Deventer bij elkaar om te peilen welke rol de provincie hierbij zou kunnen spelen. De ondernemers bleken vooral behoefte te hebben aan meer (h)erkenning en zichtbaarheid. Ook zou de toegang tot financiering beter kunnen.
Om sociale ondernemers een podium te geven is het plan om eind 2017 en begin 2018 een Social Impact Day te organiseren, waaraan behalve de ondernemers ook gemeenten, onderwijs, sociale werkbedrijven en anderen meedoen. ls sociale ondernemers moeite hebben de juiste mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt te vinden, kan de provincie de goede match bevorderen met Regionale Werkbedrijven.
In Twente is in februari op initiatief van de gemeente Enschede en vele andere partners het project Twente Move 2 Social gestart waarbij sociaal ondernemers hulp kunnen krijgen bij het maken van hun businessplan, om zo hun financiering rond te krijgen. Doel is om een sterke sociale ondernemer te worden die ook financieel op eigen benen kan staan.

Kijk voor meer informatie op:
www.overijssel.nl/sterkondernemerschap
www.pure-africa.nl
www.binthout.nlDownloads

Milieu en duurzaamheid Innovatie en technologie
Laatst bewerkt op: 27-03-2017