Start initiatief

Jij helpt Gezocht: werkgevers m/v

Afkomstig uit:

Afkomstig uit:

Vanaf 2010 draait in Overijssel het 1000 jongerenplan. Het doel is om in vijf jaar tijd 1000 jongeren aan een baan te helpen. Gemotiveerde jongeren zijn er genoeg. Wat men nu nog zoekt zijn enthousiaste werkgevers!

Vanaf 2015 zijn de Overijsselse gemeenten verantwoordelijk voor de jeugdzorg, dus ook voor het vervolg van het 1000 jongerenplan. Zij zien hoe belangrijk het is om te investeren in de arbeidsmarktkansen van kwetsbare jongeren. Op dit moment bekijken zij hoe zij, in tijden van bezuinigingen, structureel kunnen investeren in jongeren.

Nieuwe kans

Om aan het einde van dit jaar daadwerkelijk 1000 jongeren aan een baan te hebben geholpen, wordt nog een aantal werkgevers gezocht. Waarom zou een werkgever zo’n jongere in dienst nemen? Wie kan dat beter uitleggen dan Jeroen Winterink, eigenaar van autowasstraat The Wash. Hij heeft al drie jongeren een tweede kans gegeven en vertelt waarom hij dit zo belangrijk vindt.

Jeroen: “Werken in een autowasstraat kan in feite iedereen. Het is ongeschoolde arbeid. De meeste mensen willen dat niet hun hele leven doen, en dat begrijp ik ook. Daarom vraag ik de jongeren die bij mij in dienst komen: wat wil je nou écht met je leven? En dan komen ze opeens met dromen over een studie of baan. Ik stel ze voor de keuze: een salarisverhoging of een studie op mijn kosten. Tot nu toe heeft iedereen voor een studie gekozen. Dat betekent dat ik ze na een aantal jaar ook weer kwijt ben, ja. Maar ik heb liever vier jaar lang een gemotiveerde werknemer, dan iemand die vroegtijdig stopt. En ik vind het niet erg als ze na hun studie bij mij weggaan, uiteindelijk moet iedereen zijn eigen geluk achterna.”

Gemotiveerde werknemers

“Eén van de jongeren kwam binnen met het stempel ‘PDD-NOS’
[Een zogeheten autisme spectrum stoornis –red.]. In mijn ogen was
hij gewoon verlegen. Hij volgde een communicatietraining (NLP) en doet nu de havo.” Volgens Winterink hebben de meeste jongeren gewoon ‘een beetje pech in het leven’. “Bij mij krijgen ze een tweede, derde, of soms wel vierde kans. Ik vind het fijn om mensen gelukkig te maken. En in tegenstelling tot wat mensen misschien denken, zitten werkgevers echt niet op subsidie te wachten, maar op gemotiveerde werknemers.” Winterink behandelt de jongeren uit het 1000 jongerenplan net als zijn andere werknemers. “Al kost de begeleiding in het begin wel iets meer tijd. Maar wat je ervoor terugkrijgt zijn gasten die enorm goede werknemers worden. Mijn motivatie? Door te zorgen dat mijn omgeving fijner wordt, heeft iedereen het fijner.“

1000 jongerenplan

Het 1000 jongerenplan is er voor jongeren tussen de 16 en 27 die kunnen en willen werken, maar door allerlei problemen niet in staat zijn zelf een baan te vinden. Het plan wordt betaald door de provincie Overijssel (tot eind 2014), gemeenten, werkgevers en onderwijs. Jeugdhulpinstellingen begeleiden

de jongeren. Sinds 2010 hebben ruim 820 jongeren een baan gevonden dankzij het 1000 jongerenplan.
Meer informatie: www.1000jongerenplan.nl.

Geïnteresseerd?

Jeroen Winterink: “Het mooie aan dit project is dat het uitgaat van de wensen van de werkgever. Meestal is dat bij integratiebureaus juist andersom. Werkgevers kunnen aangeven aan wat voor soort krachten ze behoefte hebben. Geïnteresseerde werkgevers met vragen mogen mij altijd bellen.”

The Wash: 074 250 54 27 of info@thewash.nl.Downloads

Magazine
Laatst bewerkt op: 04-08-2016

Reageer

Artikel

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 22-05-2019 18:36

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief