Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Van 21 januari tot en met 18 maart in de oude Statenzaal in Zwolle Expositie: 'Democratie in alle staten'

Media {{draggableItems.length}}

‘Invloed hebben of beïnvloed worden’. De maatschappelijke expositie ‘Democratie in alle staten’ brengt van 21 januari tot en met 18 maart het debat weer naar de oude Statenzaal in Zwolle.

In de afgelopen week verschenen via verschillende kanalen prikkelende spreuken gerelateerd aan democratie en politiek. Het was niet de lancering van weer een nieuwe politieke partij, maar de opwarmer voor een eigentijdse expositie in het voormalig provinciehuis in Zwolle met de prachtige Statenzaal.

Opening
Voormalige Tweede Kamervoorzitter Gerdi Verbeet heeft op vrijdag 20 januari de tentoonstelling geopend samen met Commissaris van de Koning Ank Bijleveld.

Expositie: 'Democratie in alle staten'

‘Democratie in alle staten’ is een interactieve expositie, die de bezoeker aan het denken zet over het functioneren van democratie in het verleden, nu en de toekomst. De expositie groeit en verandert aan de hand van het stemgedrag van bezoekers. Het volk is aan zet. Beïnvloed het maatschappelijk debat via een referendum of stem met ouderwetse Griekse knikkers. Laat uw stem niet liggen.

Democracy isn't perfect, I just don't know a better system’ is een bekende uitspraak van Winston Churchill. Dat dit vraagstuk nog steeds wereldwijd leeft, krijgen we dagelijks mee in de media. Democratie vraagt onderhoud, overleg en verbinding. Met prikkelende spreuken op affiches wordt iedereen uitgedaagd om na te denken over de staat van onze democratie en je eigen invloed daarop.

Tijdens de expositie worden ook diverse debatten georganiseerd rondom het thema. Zo krijgen politieke partijen de mogelijkheid in de Statenzaal een avond te organiseren. Ook scholieren gaan het debat voeren in de Statenzaal. Tijdens de Statenspelen van de Provincie Overijssel worden politieke vergaderingen nagespeeld. De expositie valt immers in de aanloop van de Tweede Kamer verkiezingen op 15 maart.

Oude Statenzaal in Zwolle

Oude Statenzaal in Zwolle

De expositie vestigt ook aandacht op de architectuur van de rijksmonumentale Statenzaal. Een voor de expositie samengestelde routekaart leidt de bezoeker door het neogotische gebouw. Langs de plafondschilderingen, de torentjes, de rijk gedecoreerde stoel van de commissaris van Koning(in) en de glas-in-loodramen met wapens van alle Overijsselse gemeenten.

EXPOSITIE: DEMOCRATIE IN ALLE STATEN
Periode: 21 januari t/m 18 maart
Openingstijden: 12.30 – 17.00 uur (donderdag t/m zaterdag)
Locatie: Statenzaal (Diezerstraat 80, Zwolle)
Entree: Gratis

‘Democratie in alle staten’ is een productie van Hedon, Historisch Centrum Overijssel en Provincie Overijssel en is mede mogelijk gemaakt door Gemeente Zwolle.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen Zorg, burenhulp en veiligheid Kunst en Cultuur Evenementen Mobiliteit en verkeersveiligheid Innovatie en technologie Werk en opleiding Wonen
Laatst bewerkt op: 26-01-2017