Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

Huis aan huis oktober 2016 Speuren, sporen en beestjes

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De grote finale van de Groen! Groener! Groenst! ontwerpwedstrijd voor scholen in Overijssel is op woensdag 16 november in het Buitencentrum Sallandse Heuvelrug in Nijverdal.

Leerlingen van groep 7 en 8 van 5 basisscholen in de provincie ontwierpen een woonplek voor wilde dieren. Dat leverde originele ideeën op!

Om de leerlingen meer bewust te maken van de natuur in hun eigen omgeving, gingen medewerkers en vrijwilligers van Landschap Overijssel met hen op speurtocht in de natuur, rondom hun school. Carin de Cloe, Landschap Overijssel: “Hun eerste reactie is vaak: dit is een woonwijk, hier is geen natuur. Maar dan laten we ze bijvoorbeeld de binnenkant van een heg zien. De nestjes die daarin zitten, de insecten die erin leven. Dan gaat er een wereld voor hen open. Dit soort lessen zijn erg belangrijk. Kinderen zijn het contact met de natuur verloren. Sterker nog, ze zijn vaak bang voor kleine kriebelbeestjes, “want die bijten”. Er is nog veel te winnen, maar dit is het begin!”

Plannen maken

Na de speurtocht bedenken de kinderen in groepjes plannen om van hun straat, dorp of stad een beestenboel te maken. Carin: “Dat levert originele ideeën op. Een eekhoornspeelparadijs met eekhoornglijbaan, een plek speciaal voor spinnen, met daarbij een klauterweb voor kinderen. Er was zelfs een groepje dat een slootwand wilde afgraven en daar een glas wand wilde plaatsen. Om zo beter het leven onder water te kunnen zien, zonder dit te verstoren. Mooi toch?”

De grote finale

De klassen bepalen uiteindelijk zelf welke twee ontwerpen hun school in de finale vertegenwoordigen. De scholen die aan de ontwerpwedstrijd meedoen zijn: De Vonder in Borne, Kindcentrum Immanuël in Steenwijkerwold, De Zevenster in Enschede, De Zaaier in Nieuwleusen en De Werkschuit in Zwolle. Het door de kinderjury democratisch gekozen ontwerp, wordt met geld van de provincie uitgevoerd op een daarvoor geschikte plek.

Meer informatie: www.jijenoverijssel.nl/groenkids.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen Evenementen
Laatst bewerkt op: 05-12-2016