Start initiatief

JIJ magazine: editie november 2016 Gastvrij Overijssel: Toerisme in beweging

Onderdeel van:

Onderdeel van:

De unieke flora en fauna in de Wieden en de Weerribben, de levendige Hanzesteden, het rustieke platteland, de bijzondere landschappen in Twente en de Overijsselse gastvrijheid. Het maakt Overijssel de mooiste provincie van Nederland. Inwoners weten dat natuurlijk al lang en ook bij toeristen, zowel uit eigen land als uit het buitenland, is Overijssel steeds geliefder. Dat is goed voor de werkgelegenheid en de economie. Daarom zet Gastvrij Overijssel zich in om de vrijetijdseconomie in Overijssel verder te innoveren en te professionaliseren.

Gastvrij Overijssel is een netwerk van ondernemers en organisaties die samenwerken aan een nog betere vrijetijdssector in Overijssel. Het netwerk is opgericht in 2011. Sinds 2012 is Martin Maassen (regiomanager van RECRON) voorzitter van Gastvrij Overijssel. Martin: “Van oudsher was de recreatiesector erg versnipperd. Ondernemers hadden weinig contact met elkaar en hielden zich vooral bezig met hun eigen bedrijf en gebied. Door elkaar te leren kennen, op te zoeken en samen te werken, ontdek je dat je veel gezamenlijke belangen hebt. En dat samenwerken je echt verder brengt.”

Samen sta je sterk

Het netwerk wordt gevormd door ondernemers uit de vrijetijdssector, zoals campinghouders. Maar ook organisaties als MarketingOost, ANWB, Saxion Hogescholen en Landschap Overijssel zijn verbonden aan Gastvrij Overijssel. Daarbij nemen de onder- nemers het voortouw. Volgens Martin is het toerisme continue in beweging, ondernemers werken samen en ontwikkelingen volgen elkaar snel op. “Op dit moment zie je bijvoorbeeld dat toeristen echt een authentieke beleving willen en dat de hang naar luxe groter wordt. Denk bijvoorbeeld aan slapen in Staphorster stijl of in Veenlodges. Maar dan ook met alles d’r op en d’r aan. Inclusief ontbijten met streekproducten. De gast vraagt steeds meer om bijzondere overnachtingen. Aan de andere kant is er een beweging gaande die helemaal back to basic gaat. Kamperen met juist zo min mogelijk faciliteiten en luxe, terug naar de natuur.”

Gastvrij Overijssel in cijfers

  • De komende jaren investeert de provincie Overijssel 10 miljoen euro in de vrijetijds- sector, als participatie in een totaalinvestering van 40 miljoen euro.

  • Gastvrij Overijssel wil dat toeristen 75 miljoen extra besteden in Overijssel en dat er 15% meer buitenlandse bezoekers komen.

  • Op dit moment werken er 32.870 mensen in de Overijsselse vrijetijdssector.

Gastvrij Overijssel wil de komende jaren 1.500 extra banen in de vrijetijdseconomie.

Geld voor recreatie

Martin: “Gastvrij Overijssel wil niet alleen informeren en reclame maken voor deze provincie, maar vooral invloed uitoefenen op het beleid. Zodat we samen met de overheid, het onderwijs, de ondernemers en de omgeving ervoor zorgen dat Overijssel aantrekkelijk blijft voor toeristen.” Gastvrij Overijssel was nauw betrokken bij de toekomstplannen van de provincie Overijssel op het gebied van de vrijetijdseconomie.

Toekomst

Het werk van Gastvrij Overijssel is nooit klaar omdat de sector continue in beweging blijft. Martin: “Zo valt bijvoorbeeld in Duitsland nog een wereld te winnen. We kunnen er samen aan werken om meer Duitse toeristen in Overijssel te ontvangen.” Over de rol van de provincie is Martin erg te spreken. “De provincie investeert niet alleen in marketing om Overijssel meer bekendheid te geven, maar ook in innovatie. Het is mijn ervaring dat ondernemers die een mooi plan hebben, kunnen rekenen op ondersteuning van de provincie.”Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 21-11-2016

Start aangesloten beweging

Initiatief

Wat vind jij?

Foto toevoegen
Voorvertoning van uw bericht

Voeg commentaar toe informatie

Anoniem
Anoniem Expert 15-09-2019 18:3

{{comment.txt}}

afbeelding bijlage

Voeg commentaar toe preview

Preview: Sluit

Heb jij ook een geniaal idee?

Dit is de plek waar mensen met ideeën samenkomen!

Start initiatief