Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

3 april 2014 Jan Rotmans - 'Verandering van tijdperk: een unieke kantelkans voor Zwolle'

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Nederland is in transitie en duizenden vernieuwers en entrepreneurs werken met het kantelen van systemen en werkwijzen al aan het Nederland van de toekomst, Nederland 3.0

Een kantelbijeenkomst dient er toe om van een aantal sectoren/domeinen de kanteling te versnellen. Er wordt gestart met een inspirerend betoog van Jan Rotmans, auteur van ‘In het oog van de orkaan’ en bekend van de aflevering ‘Nederland in Transitie’ van VPRO’s Tegenlicht.

Gevolgd door de presentatie van een aantal lokale praktijken die de kanteling reeds hebben ingezet. Daarna is er aan de hand van thema’s ruimte voor intensieve dialoog die zal leiden tot een lokale agenda met actiepunten.

Impressie van de bijeenkomst

Jan Rotmans

Prof.dr.ir. Jan Rotmans is een maatschappelijk gedreven wetenschapper, met ruim 200 publicaties op het gebied van klimaatverandering, global change modellering, duurzame ontwikkeling, transities en systeeminnovaties.

Na zijn promotieonderzoek en zijn werk bij RIVM werd hij in 1997 professor bij de Universiteit van Maastricht (ICIS: International Centre for Integrative Studies). In september 2004 heeft hij het onderzoeksinstituut DRIFT opgericht: Dutch Research Institute For Transitions (Website). Daarmee werd hij professor in transities and transitiemanagement aan de Erasmus Universiteit Rotterdam.

Naast zijn wetenschappelijk werk (lokaal, nationaal en internationaal) wil hij ook een bijdrage leveren aan de maatschappij. Hij wil een weg banen naar een duurzame samenleving. Daarvoor is een ingrijpende omslag, een transitie, noodzakelijk. Met zijn kennis wil hij graag als het ware de spelregels opstellen van hoe dat moet, zodat daarna creatievelingen uit alle hoeken van de maatschappij daarmee aan de slag kunnen. Of het nou om een duurzaam project, regio, of sector gaat.

Om Nederland duurzamer te maken heeft hij in 2007 de stichting Urgenda (Website Urgenda)opgericht samen met een groep andere koplopers. Als bestuurslid probeert hij zoveel mogelijk mensen mee te krijgen in een nieuwe beweging.

Bekijk de bijeenkomst kantelen met Jan Rotmans in ZwolleDownloads

JIJ Inspireert Video
Laatst bewerkt op: 04-08-2016