Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ magazine: editie november 2016 Samenwerken op grote hoogte

Media {{draggableItems.length}}

Onderdeel van:

Onderdeel van:
Lovers

Door samen te werken, groot te denken en informatie te delen, kun je mooie dingen doen. Dat bewijzen vier ondernemers in Paasloo. Zij realiseerden met vereende kracht een klimbos in hun achtertuin. En dat is goed voor het toerisme en de werkgelegenheid. Maar het is vooral heel erg leuk.

Het was een verpauperd onaantrekkelijk bos, zonder voorzieningen of recreatiemogelijkheden. Een doorn in het oog van de ondernemers Roelof Onstwedder, Roel van Hoorn en de gebroeders Oosterveld. De heren runnen allemaal een eigen camping of bungalowpark in Paasloo. Het bos ligt tussen deze bedrijven in. “Zonde”, dachten de ondernemers. “Dat bos ligt te verloederen, kunnen we daar niet iets moois voor bedenken.”
De heren gingen naar de gemeente, met het plan om een speeltuin te maken in het verwaarloosde bos. Dat pakte anders uit. De gemeente daagde hen uit om groter te denken. Zo ontstond Klimbos Avontuurlijk Paasloo.

Van boven naar beneden: Roelof Onstwedder, Roel van Hoorn, Jan Oosterveld en Michael Schell

Van boven naar beneden: Roelof Onstwedder, Roel van Hoorn, Jan Oosterveld en Michael Schell

De realisatie van het klimbos, ging niet over één nacht ijs. Het kostte een paar jaar om het voor te bereiden, vergunningen te krijgen en de grond van de gemeente te kopen. Ook werd een vierde partner aan het gezelschap toegevoegd. Ondernemer Michael Schell, die een bedrijf runt in buitensportactiviteiten. Hij is verantwoordelijk voor het reilen en zeilen en de dagelijkse gang van zaken in het klimbos.

Veiligheid boven alles

Inmiddels is Klimbos Avontuurlijk Paasloo ruim een half jaar geopend. In het klimbos zijn op grote hoogte vier verschillende parcoursen, voor zowel beginnende als ervaren klimmers. Michael: “Veiligheid is heel belangrijk. Daarom hebben wij gekozen voor een continu veiligheids- systeem waarbij de gasten vanaf het begin tot het einde vast zitten. Hierdoor kunnen ze nooit los op het parcours staan. Onze instructeurs hebben allemaal een Europees erkende opleiding gehad. Een aantal heeft de Park Safety Manager Opleiding gevolgd. Iedere dag controleren we het hele parcours en al het materiaal. Daar hecht ik heel veel waarde aan.”

Samen kom je verder

Ook al is het klimbos inmiddels volop in bedrijf, de ondernemers leunen nog niet achterover. De bedrijven hebben verschillende arrangementen samengesteld en iedereen draagt zijn steentje bij aan het onderhoud. De één maait het gras, de ander helpt met het timmeren van het gebouw, een derde stort zich op de marketing. Michael: “Dat werkt. Je moet vertrouwen hebben in elkaar en dat kan alleen als je niet bang bent om je ideeën met elkaar te delen en ze niet voor je te houden. Dat is volgens mij de sleutel tot succes. Samen kun je veel meer bereiken.”

Op avontuur

De duizenden bezoekers die het klimbos al mocht verwelkomen, komen overal vandaan, weet Michael. “We hebben zelfs al gasten uit Dubai mogen verwelkomen. Maar we zien ook veel mensen uit de omgeving zelf die lekker komen klimmen of wandelen. De lokale jeugd maakt veel gebruik van het Freerunning parcours en de sportgroepjes van de buiten fitnessplaats. De allerkleinsten vinden het leuk om het avonturenpad van Kevertje Kees te wandelen en op ontdekking te gaan in de natuur.” En dat geeft Michael veel voldoening. “Ik vind het fijn dat mensen weer in de natuur komen en lekker bewegen. Ons motto is niet voor niets: echte avonturen kun je niet downloaden, die beleef je!” Meer informatie: www.klimbos-overijssel.nl.

Subsidieregeling

De ondernemers ontvingen van de provincie Overijssel een bijdrage vanuit de PMPC-subsidieregeling. Hiermee steunt de provincie ondernemers in de vrijetijdssector die samen nieuwe ‘product markt partner combinaties’ ontwikkelen.Downloads

Natuur Milieu en duurzaamheid Energie Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 21-11-2016

Commentaar lijst

Michael 21-12-2016 13:10

Mooi artikel geworden!