Let op! JIJ&Overijssel wordt begin 2020 compleet vernieuwd; dit heeft voor alle gebruikers gevolgen. Lees meer

JIJ magazine: editie november 2016 Het muurtje van Go Ahead

Onderdeel van:

Onderdeel van:

Ideaal om een balletje tegen te trappen: de oude bakstenen buitenmuur van het karakteristieke stadion van Go Ahead Eagles in Deventer. En dat is het voor kinderen uit de buurt, Voorstad-Oost, ook altijd geweest. De muur staat voor de geschiedenis van de club en de nauwe band met de omliggende buurt. Go Ahead Eagles zet zich in om het klassieke stadion met muur te bewaren en te verbeteren waar nodig. Daar horen restauratie en een nieuwe functie voor ‘de muur’ ook bij. De club kreeg daarvoor een subsidie van de provincie, uit de regeling ‘Verhaal van Overijssel’.

“‘Breeje stoepe’, zo noemden we de stoep langs de muur waar we vroeger voetbalden”, vertelt Adrie Steenbergen. Hij is geboren en getogen in de straat Hof van Colmschate naast het stadion. Steenbergen is nu bestuurslid van Go Ahead Eagles. “Uiteraard ging het voetballen bij de muur ook met kattekwaad gepaard. We klommen bijvoorbeeld over de muur om een bal te pakken en werden dan door de terreinmeester weggejaagd. Het was toen al en is nog steeds een muur van ons allemaal, buurt en club.”

Midden in de buurt

“De muur is gebouwd in 1933 en was puur functioneel”, vertelt architect Martin Kleine Schaars, de ontwerper van de nieuwbouw en restauratie in en rond het stadion. “In de muur zaten bijvoorbeeld de kassa’s. Bijna alle stadions in Nederland zagen er toen zo uit.” “Sindsdien is er veel veranderd”, vult Martijn Hegeman, manager van Go Ahead Eagles, aan. “Nog maar vier clubs hebben een stadion midden in een buurt. Bijna alle clubs zijn de afgelopen jaren verhuisd naar nieuwe stadions aan de rand van de stad. Go Ahead Eagles is de enige club die nog voetbalt in het oorspronkelijke stadion.”

Nieuwe functie

De muur verkeerde een paar jaar geleden in een slechte staat. Afbreken of restaureren was toen de vraag. Het werd restaureren. Dat werd mede mogelijk door een inzamelingsactie onder supporters. De muur heeft een gietijzeren poort die toegang geeft tot het stadionplein. De vijf kassagebouwen krijgen een nieuwe functie. In elke kassa komt een display met allerlei informatie. In één kassa vind je straks bijvoorbeeld informatie van de buurtvereniging, in een andere van de supporters en er komt ook een kassa met achtergrondinformatie over de archeologie van de stadionomgeving. “De gerestaureerde muur vormt geen scheiding tussen het stadion en de buurt, maar verbindt juist”, zegt Martijn. “De poort staat daarom letterlijk open, ook buiten wedstrijddagen. Mensen uit de buurt kunnen elkaar op het stadionplein treffen en de buurt kan het plein ook gebruiken voor bijeenkomsten. Op verzoek van de buurt plaatsten we banken.”

Ook andere delen van het stadion worden gerenoveerd. Martin: “Daarbij behouden we het open en bijna Engelse karakter. In de nieuwe belettering en borden laten we die Engelse stijl terugkomen.” “We zijn een echte familieclub”, vertelt Martijn niet zonder trots. “Uit onderzoek blijkt bijvoorbeeld dat we de profclub zijn met de meeste vrouwelijke bezoekers. En de catering wordt volledig door vrijwilligers gedaan. Dat is het karakter van Go Ahead Eagles.”

Cultureel erfgoed vertelt het verhaal van Overijssel. Met de regeling ‘Verhaal van Overijssel’ steunt de provincie initiatieven die het erfgoed behouden en het verhaal van dit erfgoed op een leuke en levendige manier vertellen. Bijvoorbeeld door een traditie levendig te houden, een informatieve app te ontwikkelen of een streekfestival te organiseren. Kijk voor meer informatie op www.overijssel.nl/cultureelerfgoed.Downloads

Energie Sociale ontmoeting en sport Fysieke voorzieningen
Laatst bewerkt op: 21-11-2016